scovergi - reteță simplă

Scovergi – rețetă simplă

Scovergi – rețetă simplă, una dintre multele amintiri dulci din copilărie. Cui nu-i plac rețetele cu iz de demult? Mereu ne făcea mama o tonă de astfel de scovergi, pentru că eram mulți și se terminau repede. Câteodată le umplea cu magiun sau cu cremă de ciocolată, altădată le lăsa așa simple. Dacă vă veți uita la ingrediente, veți descoperi că sunt făcute cu cele mai ieftine ingrediente. Cu siguranță toată lumea le are în casă, așadar scovergile pot fi salvarea perfectă când nu prea mai ai nimic în cămară, dar totuși vrei ceva dulce făcut în casă.

În funcție de preferințe, aceste scovergi se pot face mult mai subțiri sau așa groase cum le-am făcut. Mie îmi plac mai groase, pudrate din belșug cu zahăr sau chiar umplute cu Nutella ori gem de prune. În cazul ăsta întindem aluatul în formă rotundă, punem umplutura pe jumătate din aluat apoi pliem și unim capetele, apăsând să se lipească.

Dacă sunteți fan gogoși de toate felurile, atunci aruncați o privire și pe alte rețete. E de ajuns să dați un click pe imagini și veți ajunge pe rețeta dorită.

gogoși pufoase rețetă simplă
gogoși pufoase rețetă simplă
gogoși pufoase răsucite
gogoși pufoase răsucite
gogoși cu iaurt sau gogoși turnate cu lingura
gogoși cu iaurt sau gogoși turnate cu lingura

Scovergi - rețetă simplă

Preparare30 minutes
Gătire15 minutes

Ingrediente

  • 500 grame făină
  • 300 ml lapte sau apă
  • 20 grame zahăr
  • 25 grame drojdie proaspătă
  • 25 ml ulei
  • sare
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră gem, etc.

Preparare

  • Punem făina într-un vas încăpător. Laptele împreună cu zahărul îl încălzim și amestecăm să se topească zahărul. Nu trebuie să frigă, ci doar să fie călduț.
  • Dilzolvăm drojdia cu câteva linguri din acest lapte călduț și o turnăm în centrul vasului (facem o “groapă”) acoperind-o cu făina de pe margini. Lăsăm 10 minute, timp în care se va active drojdia și o să vedeți că stratul de făină de deasupra ei va începe să crape.
  • Turnăm apoi restul de lapte, punem praful de sare și începem să omogenizăm. Adăugăm și uleiul și frământăm 10 minute.
  • Acoperim vasul și-l lăsăm la dospit timp de o oră sau până își dublează volumul.
  • Când a dospit frumos, răsturnăm aluatul pe masa de lucru unsă cu ulei și-l împărțim în 7 bucăți, pe care le facem sub formă de bile. Le acoperim și le mai lăsăm 10 minute la dospit.
  • Fiecare bilă o vom întinde apoi astfel încât să încapă în tigaia în care le vom prăji. Eu le-am lăsat mai grosuțe, îmi plac mai mult. Dacă le vreți mai subțiri, faceți mai multe bile.
  • Le-am prăjit pe rând, pe ambele părți, până ce s-au rumenit frumos. Le-am scos și le-am tamponat cu șervețele de bucătărie ca să se ducă uleiul în exces. Pe unele le-am pudrat cu zahăr, pe altele le-am lăsat simple și le-am mâncat cu magiun.

Imagini trimise de cititori

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rating