rulouri cu cremă de cacao

Rulouri cu cremă de vanilie sau cacao

Rulouri cu cremă de vanilie și cacao, rețetă super veche, din caietul mamei mele. Ce mult îmi mai plăceau rulourile astea! Sunt teribil de bune și când mă gândesc la ele, nu pot decât să-mi revăd copilăria. De când mă știu n-a fost an să nu fie ori pe masa de Crăciun, ori pe masa de Paște, ba uneori pe ambele. În rest, nu au fost niciodată făcute, nu știu de ce, însă se pare că într-o oarecare măsură mama le considera dulciuri de sărbătoare.

Ei bine, dacă aluatul e unu fix, atunci crema nu prea este, căci niciodată nu am făcut-o urmând vreo rețetă sau niște cantități exacte. De cele mai multe ori împărțeam rulourile jumătate cu cremă de vanilie, jumătate cu cremă de cacao, dar probabil că după imaginație pot fi umplute și cu alte minuni.

Alte prăjituri festive, foarte bune pentru masa de sărbătoare sau pentru un eveniment, o aniversare, o surpriză dulce, găsiți aici: 9 rețete de prăjituri pentru Crăciun. Chiar de-i intitulată așa, mini colecția conține prăjituri care pot fi făcute indiferent de anotimp!

Preparare30 minutes
Gătire20 minutes
Timp de odihnă1 hour
Timp total1 hour 50 minutes

Ingrediente

Aluatul 1

  • 350 ml apă (2 pahare)
  • 2 linguri oțet
  • făină cât cuprinde (în cazul meu 520 de grame)

Aluatul 2

  • 260 grame untură solidă
  • o linguriță sare
  • 250 grame făină

Preparare

  • Așa cum ați văzut, avem nevoie de 2 "aluaturi". Nu sunt greu deloc de făcut, veți vedea. 
    Pentru primul aluat amestecăm apa cu oțetul și adăugăm făină, atât cât să iasă o cocă. Așa cum spuneam mie mi-a intrat 520 de grame. 
  • Pentru aluatul 2, frecăm untura cu sarea. Trebuie să frecăm bine, până își schimbă consistența și aspectul. Va rezulta o compoziție foarte spumoasă. Abia apoi adăugăm făina.
  • Odată făcute cele 2 aluaturi trecem mai departe, amestecându-le. Adică în mijlocul aluatului 1, punem aluatul 2 (pe cel cu untura) și începem să frământăm până se omogenizează bine. Dacă mai este nevoie, mai adăugați puțină făină. 
  • Strângeți într-o bilă, pe care o înfoliați bine și o dați la frigider pentru o oră.
  • După o oră, întindeți aluatul nu foarte subțire, dar nici foarte gros, îl tăiați fâșii și începeți să rulați pe conuri. 
  • Începeți de la vârf spre bază și aveți grijă să suprapuneți ușor marginile ca să nu se desfacă la copt. De asemenea, presați cu degetul pe vârf, ca să-l lipiți (să nu curgă crema)
  • După ce am îmbrăcat toate cornetele, le-am tăvălit prin zahăr și apoi le-am copt la foc mediu, până ce s-au rumenit frumos. 
    După cum observați din poze, tava mea este una specială, în sensul că nu se găsesc astfel de tăvi în comerț. Este făcută de tataie, are vreo 50 de ani (tava), iar rulourile sunt din tablă. Dar voi dacă le coaceți în tavă normală, puneți rulourile culcate, la distanță între ele ca să nu se lipească și aveți grijă să nu le ardeți. 
  • Imediat ce sunt coapte, cu o cârpă în mână trebuie să începeți să scoateți formele. Cu grijă, să nu le rupeți. 
  • Cornetele pot fi umplute cu cremă de vanilie sau cremă de cacao. Bineînțeles că puteți opta și pentru altele, eu vă spun care sunt opțiunile și de fapt preferințele mele. Pentru crema de vanilie, eu folosesc mereu crema cu care fac Prăjitura Tosca (click), iar pentru crema de cacao, folosesc crema cu care umplu Fagurii.
    rulouri cu cremă de vanilie
  • La umplere, crema trebuie să fie rece. Le umpleți folosind un poș. Dacă nu vreți să le umpleți atunci, rulourile pot fi păstrate mai multe zile închise ermetic. De regulă, noi le făceam cu 2 zile înainte de a le umple, din lipsă de timp.

 

Imagini trimise de cititori

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rating