Ruladă cu portocală, o rețetă simplă, rapidă și delicioasă! Încă se mai găsesc portocale cu gust de portocală, așa că eu zic că poate fi un dulce de început de săptămână fantastic. Rulada oricând e binevenită, căci se face tare repede și nu necesită cine știe ce experiență sau talente excepționale.
M-a cucerit aroma și gustul ei și chiar dacă e puțin cam cald afară pentru portocale, eu zic că încă nu-i prea târziu să o faceți. Nu știu cum de mi-a scăpat mine această rețetă de ruladă cu portocală pe perioada iernii și a sărbătorilor de iarnă, căci tare bine se potrivea cu niște colinde și-un brad împodobit. Dar asta e! Am să o refac și la iarnă.
Dacă vă plac ruladele, veți găsi mai jos două rețete, simple, una dintre ele fiind fără coacere. Ambele sunt delicioase, deși nu au nimic în comun. M-aș bucura să mă trageți de mâneca atunci când încercați o rețetă. Orice feedback este important!
Dacă vă plac rețetele mele, nu ezitați să le dați un share pe Facebook, nu costă nimic. De asemenea vă aștept cu un subscribe și pe canalul meu de YouTube, unde puteți vizualiza modul de preparare a rețetelor mele.
Ruladă cu portocală
Ingrediente
Blat:
- 4 ouă
- 4 linguri zahăr
- 4 linguri făină
- 3 linguri cacao
- 2 linguri ulei
- 2 linguri lapte
- esență de rom
- un vârf de linguriță praf de copt
Cremă:
- 300 ml lapte
- 35 grame amidon de porumb
- 150 grame zahăr
- 3 gălbenușuri
- coajă și zeamă de la o portocală
- esență de portocală
- 200 ml frișcă lichidă
Preparare
Preparare blat:
- Mixăm ouăle cu zahărul câteva minute bune până compoziția își schimbă culoarea și se dublează în volum. Adăugăm apoi pe rând, restul ingredientelor și omogenzăm după fiecare.
- Turnăm compoziția în tava cuptorului (tapetăm cu hârtie de copt) și coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 15-20 de minute.
- Imediat ce scoatem din cuptor, o rulăm cu tot cu hârtia de copt care a fost în tavă (deci nu o dezlipim). Lăsăm să se răcească bine.
Preparare cremă:
- Într-o crăticioară pe care urmează să o punem pe foc, mixăm gălbenușurile cu zahărul până compoziția se deschide la culoare și devine mătăsoasă/cremoasă, apoi adăugăm amidonul. Turnăm și laptele (pe care l-am încăzlit în prealabil) și și zeama de portocală și amestecăm bine.
- Punem pe foc mic și amestecăm cu un tel din când în când la început, apoi continuu (altfel se lipește) până se îngroașă. Devine ca o budincă, moment în care stingem focul și adăugăm esența și coaja de portocală. Lăsăm să se răcească bine de tot.
- Între timp batem frișca și când crema este bine răcită le amestecăm. Va trebui să obținem o cremă fermă. Dacă totuși se întâmplă să nu fie fermă crema, puteți adauga gelatină. 10 grame e suficient. (Hidratați gelatina 5 minute, o dizolvați pe bain marie și o încorporați în cremă, apoi lăsați crema la rece măcar 30 de minute)
- Desfacem cu grijă blatul, întindem un strat generos de cremă, rulăm strâns și ornăm cu cremă și felii de portocală. Am pudrat și cacao pe deasupra, pentru efect. Se lasă la rece cel puțin o oră, apoi se poate felia.