Tort Egiptean
Portii
un tort de 26 cm
Portii
un tort de 26 cm
Ingrediente
Pentru 1 blat (noi avem nevoie de 3):
  • • 2 albușuri
  • • 2 linguri zahăr
  • • jumătate lingură făină
  • • 50 gr alune sau nuci măcinate
Pentru crema de gălbenușuri:
  • • 6 gălbenușuri
  • • 6 linguri zahăr
  • • 3 linguri rase amidon
  • • 340ml lapte
  • • 170 gr unt gras
  • • esență vanilie
Pentru crema de frișcă și caramel
  • • 200 gr zahăr
  • • 120 gr alune sau nuci măcinate
  • • 200 ml smântână pentru frișcă
Etape
Preparare blat
  1. Batem albușurile spumă, adăugăm zahărul și mixăm în continuare. Apoi cernem făina și-o încorporăm împreună cu nucile/alunele cu telul, nu mixerul, ca să rămână pufos. Compoziția se întinde pe baza unei forme de tort (eu am folosit una de 26 cm). Se bagă la cuptor până când se rumenește (cca 10 minute)
  2. La fel procedăm și cu celelalte 2 foi. Foile sunt tare firave, deci atenție cum umblați cu ele după ce le scoateți din cuptor.
Preparare cremă de gălbenușuri
  1. Amestecăm gălbenușurile cu făina/amidonul și adăugăm zahărul și laptele puțin câte puțin. După ce se amestecă totul bine punem pe foc unde lăsam cca 6 minute. Atenție însă că se lipește, deci trebuie să amestecăm continuu, mai ales în ultimele 2 minute. După ce se îngroașă, stingem focul și adăugăm vanilia.
  2. Dăm de-o parte să se răcească până la temperatura camerei, timp în care batem untul spumă. Îl adăugăm apoi în crema răcită, lingură cu lingură și amestecăm folosind mixerul.
Preparare cremă de frișcă și caramel
  1. Caramelizăm zahărul la foc mic și când este gata, turnăm în strat subțire pe o foaie de copt unsă cu ulei. Lăsăm la răcit și apoi zdrobim cu sucitorul sau îl măcinăm. (eu am măcinat). Separat batem frișca tare și amestecăm cu praful de zahăr caramelizat și cu nucile/alunele măcinate.
Asamblare
  1. Blat – cremă de vanilie – cremă de frișcă și caramel, etc. Am îmbrăcat tortul cu frișcă, dar se poate lăsa „naked”, să se vadă frumos straturile.