Tortulețul de astăzi este făcut special pentru tata, pentru că astăzi împlinește o frumoasă vârstă. Și cum atunci când e vorba de dulciuri e mai sensibil decât un copil, am ales o rețetă specială, așa cum este el dealtfel. A rezultat un tort destul de zdravăn ca porții, dar potrivit pentru cei care nu vor ceva extrem de dulce. De fapt nu prea este dulce decât atât cât trebuie, fiind undeva la limită. Nu-i nici grețos, nici nu pică greu, în schimb e destul de fin și cu o notă subtilă de biscuiți oreo. Pentru că da, e un tort cu cremă de oreo.

Îmi pusesem de mult timp în cap să fac un tort cu cremă de mascarpone și biscuiți oreo, însă nu găseam motivul. Dar iată că acum l-am găsit și nu-mi pare rău de alegerea făcută.

Imprima reteta
Tort cu cremă de mascarpone și biscuiți oreo
Timp de preparare 3 ore
Timp de asteptare peste noapte
Portii
un tort cu diametrul 26
Ingrediente
Blat
  • 9 ouă (490 gr fără coajă)
  • 230 gr zahăr
  • 180 gr făină
  • 20 gr cacao
  • esență rom
  • jumătate pliculeț praf de copt
Crema
  • 500 gr mascarpone
  • 500 ml smântână pentru frișcă
  • 1 ciocolată cu lapte
  • 2 cutii oreo (350 gr oreo)
  • 2 linguri lapte
  • 130 gr zahăr pudră
Sirop
  • 150 gr zahăr
  • 500 ml apă
  • esență rom
Timp de preparare 3 ore
Timp de asteptare peste noapte
Portii
un tort cu diametrul 26
Ingrediente
Blat
  • 9 ouă (490 gr fără coajă)
  • 230 gr zahăr
  • 180 gr făină
  • 20 gr cacao
  • esență rom
  • jumătate pliculeț praf de copt
Crema
  • 500 gr mascarpone
  • 500 ml smântână pentru frișcă
  • 1 ciocolată cu lapte
  • 2 cutii oreo (350 gr oreo)
  • 2 linguri lapte
  • 130 gr zahăr pudră
Sirop
  • 150 gr zahăr
  • 500 ml apă
  • esență rom
Etape
Blat
  1. Separăm ouăle. Albușurile le batem spumă cu un praf de sare și cu zahărul până obținem o bezea tare și lucioasă.
  2. Când am obținut bezeaua adăugăm gălbenușurile și amestecăm bine. Punem făina, praful de copt și praful de cacao și încorporăm totul cu o lingură, cu mișcări lente, să nu pierdem aerul format.
  3. Adăugăm esența și turnăm compoziția într-o formă rotundă, tapetată. Eu am folosit o formă cu diametrul 26 cm, pe care am tapetat-o doar pe fund. Coacem în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 40 de minute sau până trece testul cu scobitoarea, la foc mediu,
  4. Când este gata, scoatem și lăsăm să se răcească complet, apoi tăiem în 3.
    Când este gata, scoatem și lăsăm să se răcească complet, apoi tăiem în 3.
Sirop
  1. Pentru sirop caramelizăm zahărul - atenție să nu devină prea maroniu pentru că e amar. După ce a prins o culoare frumoasă, aurie, punem apa. Cu grijă că începe să sară destul de rău. Lăsăm pe foc până se topește tot zahărul. Apoi adăugăm esența și lăsăm să se răcească.
Crema
  1. Într-un castron încăpător punem mascarponele, frișca (lichidă) și zahărul pudră și începem să mixăm până vom obține o cremă tare. Procedeul este simplu, am citit alte variante care propun ca frișca să fie bătută separat, apoi amestecată cu brânza mascarpone, dar ca și la tortul cu cremă mascarpone și cafea, eu le-am amestecat și bătut pe toate odată.
    Într-un castron încăpător punem mascarponele, frișca (lichidă) și zahărul pudră și începem să mixăm până vom obține o cremă tare. Procedeul este simplu, am citit alte variante care propun ca frișca să fie bătută separat, apoi amestecată cu brânza mascarpone, dar ca și la <a 
target="underlineblank" href="https://www.farfuriacolorata.ro/retete/tort-cu-crema-de-mascarpone-si-cafea/">tortul cu cremă mascarpone și cafea</a>, eu le-am amestecat și bătut pe toate odată.
  2. După aproape 10 minute va arăta așa ...
    După aproape 10 minute va arăta așa ...
  3. Separat zdrobim biscuiții Oreo cu un sucitor (îi băgăm într-o pungă peste care ne vom plimba cu sucitorul) sau îi măcinăm la robot. Înainte de operațiunea aceasta, mi-am oprit 2 biscuiți pe care i-am tăiat în jumătate - pentru decor.
    Separat zdrobim biscuiții Oreo cu un sucitor (îi băgăm într-o pungă peste care ne vom plimba cu sucitorul) sau îi măcinăm la robot. Înainte de operațiunea aceasta, mi-am oprit 2 biscuiți pe care i-am tăiat în jumătate - pentru decor.
  4. Și din biscuiții măcinați am pus de-o parte pentru decor (cam o ceșcuță). Restul am adăugat la cremă făcută anterior.
  5. Am topit o jumătate de ciocolată (în ingrediente scrie o ciocolată, eu nu am vrut să o pun pe toată ca să nu iasă crema închisă la culoare) cu 2-3 linguri de lapte la microunde. Atenție să nu o ardeți, nu trebuie lăsată decât câteva secunde. Am pus-o și pe ea în cremă, amestecând bine cu o lingură.
    Am topit o jumătate de ciocolată (în ingrediente scrie o ciocolată, eu nu am vrut să o pun pe toată ca să nu iasă crema închisă la culoare) cu 2-3 linguri de lapte la microunde. Atenție să nu o ardeți, nu trebuie lăsată decât câteva secunde. Am pus-o și pe ea în cremă, amestecând bine cu o lingură.
Asamblare și decor
  1. Însiropăm blatul și punem cremă. Încercăm să punem cât de cât egal, să nu ne iasă un strat mai mare, altul mai mic. Eu zic că mie mi-a reușit destul de bine. Îmbrăcăm tortul cu cremă.
  2. Decorul e la liber, fiecare după cum are imaginația. Eu am folosit zdrobitura de biscuiți pe care am oprit-o și am îmbrăcat partea de jos a tortului. Am făcut un sos de ciocolată (jumătate de ciocolată topită cu 20 ml frișcă lichidă și cu 10 gr de unt) pe care l-am lăsat să curgă pe margini.
  3. Am avut grijă să opresc destulă cremă pentru a face 12 "moațe" și am mai pus niște "pământ" cum îmi place mie să spun printre moațe.
  4. Am lăsat la rece peste noapte. Ideal ar fi ca înainte să se consume să fie lăsat măcar 10 minute la temperatura camerei
Notitele retetei

Tort cu cremă de mascarpone și biscuiți oreo

Imagini trimise de cititori

Nu există imagini

Ai încercat rețeta "Tort cu cremă de mascarpone și biscuiți oreo"? Fă o poză și încarc-o aici!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *