Sărățele cu brânză telemea și mac
Portii Timp de preparare
5porții 2ore
Portii Timp de preparare
5porții 2ore
Ingrediente
  • 550- 600 făină
  • 250 brânză telemea
  • 150 unt
  • 150 smântână
  • 1 ou
  • 2linguri mac
  • sare– doar dacă mai este nevoie
  • în plus: 1 ou pentru uns
  • mac
  • brânză rasă
  • făină – pentru blatul de lucru
Etape
  1. Pentru început răzuim brânza pe partea cea mare a răzătoarei. Eu am folosit o brânză foarte sărată, așa că nu am mai pus deloc sare. Dar dacă nu aveți o brânză sărată adăugați sare.
  2. O punem într-un bol încăpător, apoi peste brânză vom răzui și untul rece. Adăugăm și oul, smântâna și omogenizăm.
  3. Punem cele 2 linguri de mac și adăugăm făina. În funcție de tipul făinii, de mărimea oului, de cât de groasă este smântâna folosită, etc, cantitatea de făină poate diferi. Așa că pentru început adăugați doar 500 de grame, omogenizați. Formați aluatul și dacă mai cere mai adăugați. Aluatul nu trebuie să se lipească de mâini. Dacă aveți răbdare, lăsați aluatul să se odihnească măcar 1 oră la frigider. Astfel sărățelele vor crește în cuptor mult mai frumos. Eu nu am lăsat deloc aluatul să se odihnească, sărățelele mele nu au fost pufoase, dar nu m-a deranjat absolut deloc. Au ieșit minunate exact așa!
  4. Pe un blat bine înfăinat, întindeți aluatul într-o foaie mai grosuță. Pentru că nu am pus niciun fel de agent de creștere – praf de copt, drojdie sau bicarbonat de sodiu, foaia nu trebuie întinsă foarte foarte subțire, pentru că ne vor rezulta niște sărățele uscate. Întindem, tăiem, ungem cu ou bătut și apoi răzuim (pe partea mică) brânză și presărăm mac!
  5. Transferăm într-o tavă și băgăm în cuptorul preîncălzit pentru 15-20 de minute, sau până prind o culoare frumoasă, ușor aurie pe fund și pe margini.
  6. Odată scoase din cuptor nu mai rămâne decât să așteptați să se răcească (sau nu 😀 ) și să savurați.