prăjitură cu mascarpone și cafea

Prăjitură cu mascarpone și cafea

Rețeta de prăjitură cu mascarpone și cafea este una deosebită. Gustul final va fi ceva de vis, cu siguranță pe placul iubitorilor de cafea, dar nu numai. E genul ăla de prăjitură care la final lasă impresia că ai muncit la ea o zi întreagă, lucru deloc adevărat. Este și destul de sățioasă, așadar se poate servi în porții mici (dacă rezistați).
Ce să mai spun despre ea? Eu zic că merită să o încercați și dacă o faceți sigur o să o refaceți și cu alte ocazii. Cam așa s-a întâmplat în cazul meu. Mă rog, eu am făcut din prima două porții, dar nu mi-a părut deloc rău. Dacă-i cu cafea cum să-ți pară rău?

Prăjitură cu mascarpone și cafea

tavă: 22x32
Preparare2 hours
Timp total2 hours
Porții: 12

Ingrediente

Blat:

  • 5 ouă
  • 120 grame zahăr
  • 50 ml ulei
  • 60 ml lapte
  • 100 grame făină
  • 25 grame cacao
  • 5 grame praf de copt

Crema:

  • 250 grame mascarpone
  • 150 ml frișcă
  • 3 gălbenușuri
  • 150 grame zahăr
  • 50 ml apă
  • 1 pliculeț ness
  • 1 pliculeț cappuccino
  • 5 grame gelatină
  • 20 ml apă
  • Aproximativ 15 biscuiți
  • cacao

Sirop:

  • 300 ml apă
  • 100 grame zahăr
  • cafea instant (ness)
  • cappuccino

Preparare

Blat:

  • Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le batem spumă cu zahărul și cu un praf de sare. Gălbenușurile le frecăm cu uleiul, apoi le turnăm peste albușuri. Adăugăm laptele și omogenizăm. Cacaua o amestecăm cu făina și praful de copt și adăugăm la compoziția anterioară.
  • Turnăm într-o tavă tapetată și dăm la copt pentru 20-25 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
  • Când e gata lăsăm la răcit și apoi tăiem în 2.

Crema:

  • Zahărul împreună cu apa (cei 50 de ml) se pun într-un ibric pe foc și se lasă până ce zahărul se dizolvă complet și deasupra încep să apară bule. Se ia de pe foc și se adaugă cele 2 pliculețe (de cappuccino și ness).
  • Separat mixăm gălbenușurile până ce se deschid la culoare și se adaugă siropul de zahăr în fir subțire, continuând mixarea până ce compoziția se răcește. Totul durează în jur de 10 minute.
  • În restul de 20 ml de apă hidratăm gelatina. O dizolvăm apoi pe baie de aburi sau la microunde, câteva secunde și o adăugăm la crema de gălbenușuri.
  • Lăsăm de-o parte această cremă și într-un bol curat vom amesteca mascarponele cu frișca și le vom mixa până ce obținem o cremă consistentă și fermă. Această cremă o vom pune peste crema de gălbenușuri și vom încorpora totul bine.

Sirop

  • Pentru sirop caramelizăm zahărul, apoi adăugăm apa și lăsăm pe foc până ce se dizolvă caramelul format. Punem nessul și cappuccino și lăsăm la răcit.

Asamblare:

  • Așezăm primul blat într-o tavă. Îl însiropăm bine, punem un strat de cremă (1/3) și un strat de biscuiți însiropați. Peste aceștia punem un strat de cacao. Apoi un nou strat de cremă. Mi s-a părut că am întins mai greu crema peste acel strat de cacao, dar până la urmă am reușit. Punem și ultimul blat însiropat bine și crema rămasă și pudrăm cu cacao.
  • Lăsăm la rece câteva ore apoi putem felia.

Imagini trimise de cititori

Nu există imagini

Ai încercat rețeta "Prăjitură cu mascarpone și cafea"? Fă o poză și încarc-o aici!

Similar Posts

4 Comments

  1. Ce dimensiuni are tava in care ai copt blatul?

    1. Scrie la rețetă, 22×32 🙂

  2. Super prajitura. Eu am inlocuit nessul cu capucino si a iesit super. E bestiala. Multumesc pt. reteta.

    1. Mă bucur că sunteți încântată de rezultat 🙂 Vă mai aștept sa încercați și alte rețete. Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rating