Prăjitură cu cremă de vanilie și spumă de ness
Portii Timp de preparare
aproximativ34 de bucăți 2ore
Timp de asteptare
pestenoapte
Portii Timp de preparare
aproximativ34 de bucăți 2ore
Timp de asteptare
pestenoapte
Ingrediente
Blat
  • 7 ouă
  • 7linguri zahăr
  • 7linguri ulei
  • 7linguri făină
  • 5gr praf de copt
Crema de vanilie
  • 500ml lapte
  • o jumătatecană de zahăr
  • 3 gălbenușuri
  • 150gr margarină
  • 5linguri făină sau 3-4 linguri amidon
  • esență vanilie
Spumă de ness
  • 3 albușuri
  • 7linguri zahăr
  • 3pliculețe ness(1,8 gr fiecare)
Etape
Blat
  1. Se separă ouăle, albușurile se bat spumă, se pune zahărul în ploaie și se continuă cu bătutul/mixatul până se topește. Gălbenușurile se freacă cu praful de copt (nestins) și cu uleiul, pus ca la maioneză (se pune o lingură, se freacă, se mai pune o lingură, se freacă, etc).
  1. Se răstoarnă această compoziție peste albușurile bătute spumă. Se adaugă făina și se amestecă cu o lingură de sus în jos, foarte ușor. Se pune compoziția într-o tavă tapetată (23×37) și se dă la cuptor până când trece testul cu scobitoarea. După ce s-a copt, se scoate blatul din cuptor, se lasă la răcit și se taie în două, pe lungime.
Crema de vanilie
  1. Se freacă gălbenușurile cu zahărul, se adăugă făina/amidonul, apoi laptele și se încorporează.
  2. Se pune pe foc (la foc mediu la început) și se lasă până se îngroașă. (când începe să se îngroașe ori transferăm crăticioara pe o tablă groasă pe care o punem deasupra flăcării ori lăsăm focul mic mic și amestecăm continuu) Când s-a îngroșat destul se ia de pe foc, se adaugă margarina și esența și se lasă la răcit.
Spuma de ness
  1. Se bat albușurile spumă, se adaugă doar 4 linguri de zahăr (din cele 7) în ploaie și se bat în continuare până se topește. Se adaugă cele 3 pliculețe de ness (nedizolvat) și se amestecă bine (trebuie să fie spumă).
  2. Separat, într-o crăticioară se ard 3 linguri de zahăr până prinde o culoare frumoasă, ca mierea. Atenție că dacă e lăsat prea mult devine amar. Când zahărul s-a topi, se răstoarnă peste spuma de ness. Cu o mână se toarnă zahărul ars, iar cu cealaltă se amestecă repede, pentru ca zahărul să nu se caramelizeze în spumă.
Asamblare
  1. Se pune primul blat, peste care se întinde crema de vanilie, apoi se așează al doilea blat peste care se întinde spuma de ness. Se ornează cu ciocolată rasă și se lasă câteva ore, de preferat peste noapte.