6 decembrie 2017Farfuria Colorată > Prăjituri
prajitura cu crema de vanilie

Astăzi vin cu o prăjitură super delicioasă, cu două creme. O cremă de vanilie, fină și gustoasă și una de ness de-a dreptul încântătoare, ce cred că va fi pe placul tuturor iubitorilor de cafea/ness. E parfumată, e spumoasă, e perfectă. Se face ușor, nu necesită vreo îndemânare specială și nu are cum să dea greș. Această prăjitură cu cremă de vanilie și spumă de ness  este printre preferatele mele și de vreo cinci ani are un loc special în meniul de sărbători.

Imprima reteta
Prăjitură cu cremă de vanilie și spumă de ness
Timp de preparare 2 ore
Timp de asteptare peste noapte
Portii
aproximativ 34 de bucăți
Ingrediente
Blat
  • 7 ouă
  • 7 linguri zahăr
  • 7 linguri ulei
  • 7 linguri făină
  • 5 gr praf de copt
Crema de vanilie
  • 500 ml lapte
  • o jumătate cană de zahăr
  • 3 gălbenușuri
  • 150 gr margarină
  • 5 linguri făină sau 3-4 linguri amidon
  • esență vanilie
Spumă de ness
  • 3 albușuri
  • 7 linguri zahăr
  • 3 pliculețe ness (1,8 gr fiecare)
Timp de preparare 2 ore
Timp de asteptare peste noapte
Portii
aproximativ 34 de bucăți
Ingrediente
Blat
  • 7 ouă
  • 7 linguri zahăr
  • 7 linguri ulei
  • 7 linguri făină
  • 5 gr praf de copt
Crema de vanilie
  • 500 ml lapte
  • o jumătate cană de zahăr
  • 3 gălbenușuri
  • 150 gr margarină
  • 5 linguri făină sau 3-4 linguri amidon
  • esență vanilie
Spumă de ness
  • 3 albușuri
  • 7 linguri zahăr
  • 3 pliculețe ness (1,8 gr fiecare)
Etape
Blat
  1. Se separă ouăle, albușurile se bat spumă, se pune zahărul în ploaie și se continuă cu bătutul/mixatul până se topește. Gălbenușurile se freacă cu praful de copt (nestins) și cu uleiul, pus ca la maioneză (se pune o lingură, se freacă, se mai pune o lingură, se freacă, etc).
  1. Se răstoarnă această compoziție peste albușurile bătute spumă. Se adaugă făina și se amestecă cu o lingură de sus în jos, foarte ușor. Se pune compoziția într-o tavă tapetată (23x37) și se dă la cuptor până când trece testul cu scobitoarea. După ce s-a copt, se scoate blatul din cuptor, se lasă la răcit și se taie în două, pe lungime.
Crema de vanilie
  1. Se freacă gălbenușurile cu zahărul, se adăugă făina/amidonul, apoi laptele și se încorporează.
  2. Se pune pe foc (la foc mediu la început) și se lasă până se îngroașă. (când începe să se îngroașe ori transferăm crăticioara pe o tablă groasă pe care o punem deasupra flăcării ori lăsăm focul mic mic și amestecăm continuu) Când s-a îngroșat destul se ia de pe foc, se adaugă margarina și esența și se lasă la răcit.
Spuma de ness
  1. Se bat albușurile spumă, se adaugă doar 4 linguri de zahăr (din cele 7) în ploaie și se bat în continuare până se topește. Se adaugă cele 3 pliculețe de ness (nedizolvat) și se amestecă bine (trebuie să fie spumă).
  2. Separat, într-o crăticioară se ard 3 linguri de zahăr până prinde o culoare frumoasă, ca mierea. Atenție că dacă e lăsat prea mult devine amar. Când zahărul s-a topi, se răstoarnă peste spuma de ness. Cu o mână se toarnă zahărul ars, iar cu cealaltă se amestecă repede, pentru ca zahărul să nu se caramelizeze în spumă.
Asamblare
  1. Se pune primul blat, peste care se întinde crema de vanilie, apoi se așează al doilea blat peste care se întinde spuma de ness. Se ornează cu ciocolată rasă și se lasă câteva ore, de preferat peste noapte.

Imagini trimise de cititori

Nu există imagini

Ai încercat rețeta "Prăjitură cu cremă de vanilie și spumă de ness"? Fă o poză și încarc-o aici!

Similar Posts

2 Comments

  1. Imi place aceasta reteta mult

    1. Și mie! E prăjitura mea preferată 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *