Prăjitură cu aluat răzuit sau Prăjitură râioasă
dimensiune tavă: 22×32
Portii Timp de preparare
12 1oră
Timp de gatire
35 minute
Portii Timp de preparare
12 1oră
Timp de gatire
35 minute
Ingrediente
Pentru aluat:
  • 3 gălbenușuri + 1 ou întreg
  • 250 grame unt – la temperatura camerei
  • 150 grame zahăr
  • praf de copt – jumătate pliculeț
  • esență de vanilie
  • făină aproximativ 500 de grame
Pentru umplutură:
  • 3 albușuri
  • 150 grame zahăr
  • 100 grame nucă măcinată
  • 200 grame magiun de prune
  • sare
  • esență de rom
Etape
  1. Aluatul e super simplu de făcut, pur și simplu punem toate ingredientele în afară de făină în bolul mixerului și începem să mixăm 4-5 minute, apoi adăugăm făina. Omogenizăm. Trebuie să avem un aluat care se desprinde de pe pereții bolului și nu se lipește de mâini.
  2. Păstrăm 1/3 din acest aluat (îl băgăm la frigider), iar pe restul îl punem în tavă (pe care o tapetăm cu hârtie de copt), întinzându-l pe toată suprafața acesteia cu degetele. Dăm de-o parte și ne apucăm de umplutură.
  3. Albușurile le batem spumă cu praful de sare și cu zahărul până obținem o bezea fermă. Dacă întoarcem castronul, nu trebuie să cadă. Notă! Albușurile trebuie să fie la temperatura camerei, iar bolul/ castronul în care facem bezeaua să fie foarte bine degresat. La fel și paletele mixerului/ telul, altfel n-o să ne iasă bezeaua.
  4. Adăugăm apoi nuca, magiunul și romul. Omogenizăm și întindem această cremă peste aluatul pe care tocmai l-am pus în tavă.
  5. Scoatem acum și restul de aluat pe care l-am păstrat și băgat în frigider și începem să-l răzuim peste prăjitură, ajutându-ne de o răzătoare cu ochiuri mari.
  6. Băgăm prăjitura la cuptor pentru 30-35 de minute la foc mediu, până începe să se rumenească frumos. Lăsăm apoi să se răcească și porționăm.