prajitura boema

Prăjitura Boema m-a cucerit de prima dată atât prin aspect și gust, dar mai ales prin faptul că se poate mânca imediat ce e gata. Blatul însiropat nu are nevoie să mai stea ca la alte prăjituri peste noapte să se înmoaie, așa că putem trece la devorat imediat! Cui nu-i place asta când vine vorba de prăjituri?

Sunt un mare fan al prăjiturilor cu ciocolată, iar dacă mai are și frișcă deja vorbim despre răsfăț total. La noi în familie se preferă în special prăjiturile bine însiropate, să se simtă bine siropul, să se topească în gură cum s-ar spune. Iar prăjitura Boema este una dintre cele care ne-au plăcut mult. Ce-i drept, n-am făcut-o decât de două ori, dar nu pentru că ar necesita cine știe câte ore, sau ce îngrediente scumpe, ci pentru că suntem într-o continuă poftă de a încerca rețete noi.

 

 

Imprima reteta
Prăjitură Boema
Timp de preparare 90 de minute
Portii
20 bucăți
Ingrediente
Blat
  • 5 ouă
  • 5 linguri de ulei
  • 5 linguri de făină
  • 10 linguri de zahăr
  • 2 linguri de cacao
Cremă
  • un pachet de unt 200 grame
  • 3 linguri de zahăr pudră
  • o lingură de cacao
Sirop
  • 300 ml apă
  • 150 grame zahăr
  • 2-3 lingurițe esență de rom
Glazură
  • 200 grame ciocolată
  • 100 ml frișcă lichidă
  • 50 grame de unt/ margarină
În plus:
  • 400 ml frișcă
Timp de preparare 90 de minute
Portii
20 bucăți
Ingrediente
Blat
  • 5 ouă
  • 5 linguri de ulei
  • 5 linguri de făină
  • 10 linguri de zahăr
  • 2 linguri de cacao
Cremă
  • un pachet de unt 200 grame
  • 3 linguri de zahăr pudră
  • o lingură de cacao
Sirop
  • 300 ml apă
  • 150 grame zahăr
  • 2-3 lingurițe esență de rom
Glazură
  • 200 grame ciocolată
  • 100 ml frișcă lichidă
  • 50 grame de unt/ margarină
În plus:
  • 400 ml frișcă
Etape
Blat
  1. Separăm albușurile de gălbenușuri și le batem spumă (pe albușuri) cu un praf de sare. Când se dublează volumul începem să punem treptat cele 10 linguri de zahăr și continuăm să mixăm. Trebuie ca zahărul să se topească și să se formeze o bezea.
  2. Într-un alt vas amestecăm gălbenușurile cu uleiul și turnăm peste bezeaua din albușuri. Încorporăm totul bine, amestecând ușurel ca să nu se strice bezeaua.
  3. După ce am amestecat bine, adăugăm făina și cacaoa. Apoi turnăm în tavă (eu am folosit o tavă cu dimensiunea 24×36) și băgăm la cuptorul preîncălzit pentru 20-30 de minute. Când e gata lăsăm să se răcească
Crema
  1. Untul trebuie scos dinainte, să fie la temperatura camerei ca să se poată „lucra” ușor cu el. Amestecăm ingredientele (eu le-am frecat cu o lingură din lemn) și când obținem o cremă fină dăm la frigider. (Atenție să nu fie lăsată prea mult că se întărește).
Sirop
  1. Într-o crăticioară punem zahărul și lăsăm la foc mic până se caramelizează și prinde o culoare frumoasă, aurie. Atenție să nu se maronească (se arde) pentru că devine amar. Când s-a colorat frumos, se adaugă apa, cu grijă pentru că sare. Se lasă pe foc până se topește tot, apoi se trage de-o parte și se adaugă esența. Se lasă la răcit.
Glazura
  1. Rupem bucățele din ciocolată, pe care le punem într-o crăticioară cu frișca și untul și topim la bain-marie (aburi). Tot acum putem bate și frișca pentru că nu mai avem decât să asamblăm prăjitura și am terminat.
Asamblare:
  1. Blatul (rece) se însiropează apoi se porționează după preferințe. Eu l-am tăiat în pătrate. Se toarnă glazura (o lăsăm puțin să se răcească, ca să fie mai groasă). Punem crema într-un poș și facem un cerc, apoi cu un alt poș facem un moț de frișcă.
    Blatul (rece) se însiropează apoi se porționează după preferințe. Eu l-am tăiat în pătrate. Se toarnă glazura (o lăsăm puțin să se răcească, ca să fie mai groasă). Punem crema într-un poș și facem un cerc, apoi cu un alt poș facem un moț de frișcă.
Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *