Mușuroi de cârtiță

Mușuroi de cârtiță se află de mult pe lista mea de făcut, mai ales că m-am tot lovit de cutiile acelea din supermarket care promit marea cu sarea. Nu știu dacă e bun acel premix însă știu sigur că nu conține sănătate la pachet. Nu spun că varianta făcută în casă e mai sănătoasă, dar măcar știm ce conține și e mult mai gustoasă, de asta sunt convinsă.

Gustul de banană devine intens după ce tortul sta la rece și parcă oferă tortului mușuroi de cârtită personalitate. Pentru cine iubește bananele acest desert e un răsfăț al papilelor, iar pentru cei mici poate fi o modalitate de a-i păcăli să se împrietenească cu ele.

Imprima reteta
Tort mușuroi
Timp de preparare 120 minute
Timp de asteptare 60 minute
Portii
8
Ingrediente
blat:
  • 5 ouă
  • 150 gr zahăr
  • 20 gr cacao
  • 40 ml ulei
  • sare
  • praf de copt
  • esență rom
  • 150 gr făină
crema:
  • 250 ml smântână pentru frișcă
  • 250 gr mascarpone
  • 100 gr zahăr pudră
  • o tabletă ciocolată 90 gr
  • esență vanilie
  • 3 banane
Timp de preparare 120 minute
Timp de asteptare 60 minute
Portii
8
Ingrediente
blat:
  • 5 ouă
  • 150 gr zahăr
  • 20 gr cacao
  • 40 ml ulei
  • sare
  • praf de copt
  • esență rom
  • 150 gr făină
crema:
  • 250 ml smântână pentru frișcă
  • 250 gr mascarpone
  • 100 gr zahăr pudră
  • o tabletă ciocolată 90 gr
  • esență vanilie
  • 3 banane
Etape
Blat:
  1. Separăm cu grijă albușurile de gălbenușuri. Albușurile le batem spumă cu un praf de sare și cu zahărul, până când vom avea o bezea fermă și lucioasă.
    Separăm cu grijă albușurile de gălbenușuri. Albușurile le batem spumă cu un praf de sare și cu zahărul, până când vom avea o bezea fermă și lucioasă.
  2. Peste gălbenușuri turnăm în fir subțire uleiul și omogenizăm, apoi turnăm totul peste bezeaua din albușuri. Adăugăm praful de cacao, esența, praful de copt și făina și amestecăm cu o lingură până se încorporează totul.
  3. Coacem în cuptorul preîncălzit, într-o formă rotunda cu diametrul 22.
    Coacem în cuptorul preîncălzit, într-o formă rotunda cu diametrul 22.
  4. După ce este gata (aproximativ 25 de minute) scoatem blatul și lăsăm să se răcească bine.
    După ce este gata (aproximativ 25 de minute) scoatem blatul și lăsăm să se răcească bine.
Crema:
  1. Tableta de ciocolată o dăm prin răzătoarea mare. Putem folosi fulgi de ciocolată, însă eu nu am găsit. Într-un bol încăpător adăugăm mascarponele, smântâna pentru frișcă, esența și zahărul pudră și mixăm până vom obține o cremă super fină. Atenție! Dacă mixăm mai mult decât este nevoie crema se va tăia.
    Tableta de ciocolată o dăm prin răzătoarea mare. Putem folosi fulgi de ciocolată, însă eu nu am găsit. Într-un bol încăpător adăugăm mascarponele, smântâna pentru frișcă, esența și zahărul pudră și mixăm până vom obține o cremă super fină. Atenție! Dacă mixăm mai mult decât este nevoie crema se va tăia.
  2. Adăugăm fulgii de ciocolată și amestecăm cu o lingură. Crema este gata. Super simplu, nu?
    Adăugăm fulgii de ciocolată și amestecăm cu o lingură. Crema este gata. Super simplu, nu?
Asamblare:
  1. Cu blatul deja răcit începem să asamblăm. Pentru a decupa perfect am folosit o farfurie, pe care am pus-o pe blat și i-am “desenat” conturul folosind un cuțit. Apoi ghidându-mă după cercul format am început să fac o gaură în blat, având grijă să nu mă duc până jos.
    Cu blatul deja răcit începem să asamblăm. Pentru a decupa perfect am folosit o farfurie, pe care am pus-o pe blat și i-am “desenat” conturul folosind un cuțit. Apoi ghidându-mă după cercul format am început să fac o gaură în blat, având grijă să nu mă duc până jos.
  2. Fărâmițele de blat pe care le scoatem le vom folosi, așa că păstrați-le!
    Fărâmițele de blat pe care le scoatem le vom folosi, așa că păstrați-le!
  3. În scobitura formată vom așeza bananele, pe care le tăiem pe jumătate (pe lungime). Facem în așa fel încât să avem banana pe toate suprafața.
    În scobitura formată vom așeza bananele, pe care le tăiem pe jumătate (pe lungime). Facem în așa fel încât să avem banana pe toate suprafața.
  4. Apoi punem crema, pe care o nivelăm sub formă de cupolă. (să aibă burtă adică).
    Apoi punem crema, pe care o nivelăm sub formă de cupolă. (să aibă burtă adică).
  5. Fărâmițăm resturile de blat și acoperim tortul cu ele. Lăsăm la rece înainte de servire.
    Fărâmițăm resturile de blat și acoperim tortul cu ele. Lăsăm la rece înainte de servire.
Notitele retetei

tort mușuroi

Imagini trimise de cititori

Nu există imagini

Ai încercat rețeta "Mușuroi de cârtiță"? Fă o poză și încarc-o aici!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *