Cozonaci pufoși cu nucă – cui nu-i plac? De câte ori mă gândesc că vine iarna, mă gândesc deja la mirosul ce pune stăpânire pe toată bucătăria, la mulțimea de coji de nuci sparte și la momentul când începem să rupem din cozonacul proaspăt scos din cuptor. Cine mai are răbdare să se răcească? Aromat, cu o crustă fantastică și un miez moale și pufos merită pe deplin întreaga muncă depusă. Cu toate că fie vorba între noi, mare muncă nu-i! Migăloși nu sunt, nu avem de lipit ca la rețeta de nuci de exemplu coajă cu coajă.
La cozonac e mai mult de așteptat – să dospească, să se coacă! Dar ziceți voi, nu merită?
Imprima reteta
Cozonaci pufoși cu nucă - rețetă tradițională
Timp de preparare
45minute
Timp de gatire
1oră
Timp de asteptare
2ore
Portii
2cozonaci
Ingrediente
1kgfăină
50grame drojdieproaspătă
250grame zahăr
3-4pliculețe zahăr vanilat
500mllapte
100mlulei
5gălbenușuri
sare
esență lămâie+ coajă rasă de lămâie
Umplutură:
400grame nucă
5albușuri
5linguri zahăr
3linguri cacao
rahat, stafide opțional
Timp de preparare
45minute
Timp de gatire
1oră
Timp de asteptare
2ore
Portii
2cozonaci
Ingrediente
1kgfăină
50grame drojdieproaspătă
250grame zahăr
3-4pliculețe zahăr vanilat
500mllapte
100mlulei
5gălbenușuri
sare
esență lămâie+ coajă rasă de lămâie
Umplutură:
400grame nucă
5albușuri
5linguri zahăr
3linguri cacao
rahat, stafide opțional
Etape
Cernem făina de 3 ori într-un vas mare, încăpător. Facem apoi o “groapă” în mijlocul vasului (nu ajungem însă la fundul vasului). Punem laptele împreună cu zahărul și zahărul vanilat pe foc, încălzindu-l ușor. Trebuie să se topească zahărul, însă să nu fiarbă.
Dizolvăm drojdia în câteva linguri din laptele încălzit și o turnăm în groapa pe care am făcut-o în făină.
După ce turnăm drojdia presărăm puțină făină (făina pe care o avem deja în vas, nu vorbim de altă făină) deasupra (cât să acoperim) și așteptăm 10 minute.
După 10 minute va arăta așa. Drojdia s-a activat și se poate vedea cum a erupt, ca un vulcan. Dacă nu s-a crăpat și nu a „erupt”, atunci mai așteptăm.
Separat frecăm gălbenușurile cu sarea, punem coaja de lămâie și apoi adăugăm această compoziție în vasul cu făină. Turnăm și restul de lapte și cu mâinile începem să amestecăm. Omogenizăm bine.
Începem să turnăm în fir subțire uleiul, cu care ne ungem și mâinile și continuăm să frământăm. Din când în când mai turnăm ulei. Dacă e nevoie turnați mai mult de 100 ml.
La început, când făcea mama cozonaci (pe atunci încă novice) când îi frământa și aluatul încă se lipea de mâini și de vas adăuga făină. Ieșeau niște cozonci de îi puteai folosi pe post de bolovani când se răceau. Așadar nu adăugați făină, ci ulei!
Dacă aveți răbdare frământați-i 30 de minute. Eu mai mult de 10-15 minute nu am făcut-o niciodată. Apoi acoperiți vasul și lăsați-l la căldură, la dospit.
Cât dospește aluatul facem umplutura. Batem albușurile spumă cu zahărul, punem nuca, praful de cacao și amestecăm bine.
Când aluatul a crescut considerabil (1 oră jumătate- 2) îl împărțim în 2 bile. Fiecare bilă o împărțim în 2.
Întindem fiecare bilă pe un blat uns cu ulei și punem umplutură.
Rulăm fiecare foaie.
Împletim în 2, punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt și mai lăsăm la crescut.
Înainte să-I băgăm în cuptor îi ungem cu gălbenuș de ou și presărăm zahăr.
Coacem la foc mediu spre mare primele 15 minute, apoi lăsăm focul mai mic. Dar asta depinde de fiecare cuptor. Mie de obicei au tentința să mi se bronzeze prea tare așa că după jumătate de oră-40 de minute pun hârtie de copt deasupra lor, în cuptor. Astfel nu se înnegresc, nu se ard, rămân frumoși. Eu îi coc fix o oră.
Imagini trimise de cititori
Ionela Todrican
Ionel Burza
Cismaru Dorina
Gabriela Dorobanțu
Ai încercat rețeta "Cozonaci pufoși cu nucă – rețetă tradițională"? Fă o poză și încarc-o aici!
Nu am cuptor cu grade, am unul clasic, dar din câte am citit la 180 de grade primele 10-15 minute, apoi reduceți la 170. Urmăriți-i, dacă pare că se înnegresc sau se ard mai reduceți. Cuptorul să fie încins când îi băgați.
La câte grade se coc? Mulțumesc
Nu am cuptor cu grade, am unul clasic, dar din câte am citit la 180 de grade primele 10-15 minute, apoi reduceți la 170. Urmăriți-i, dacă pare că se înnegresc sau se ard mai reduceți. Cuptorul să fie încins când îi băgați.