cornulețe fragede cu untură

Cornulețe fragede cu untură

Îmi amintesc că atunci când eram mică, cornulețele erau la loc de cinste în familia noastră. Le pregăteam cu mama de fiecare dată când voiam ceva dulce. Reteța de cornulețe fragede este una ușoară, nu necesită ingrediente speciale, ci ingrediente care cu siguranță se regăsesc în cămările noastre. Câteodată făceam chiar porție dublă, pentru că se mâncau repede.  Fiecare aveam umpluturi preferate: cu magiun, cu magiun și nucă, cu rahat, preferințe care au rămas și astăzi.

Mie îmi revenea de fiecare dată partea cea mai dulce din toată prepararea cornulețelor: tăvălitul prin zahăr farin. Și degustatul, desigur. Astăzi mi-e dor să mai ne strângem, noi, fetele casei, dimprejurul mesei și să umplem tăvile de cornulețe proaspăt rulate. În schimb, acum pot să îi surprind eu pe cei dragi cu o porție sănătoasă de cornulețe care să le reamintească de copilărie 🙂

cornulețe fragede cu untură
Printare rețetă
3 from 5 votes

Cornulețe fragede cu untură

Preparare1 hour 30 minutes
Timp total1 hour 30 minutes

Ingrediente

Aluat

  • 200 gr untură de porc
  • 450- 480 gr faină albă
  • 1 plic praf de copt
  • 2 linguri oțet
  • 10 linguri apă
  • 2 ouă
  • sare
  • esență de vanilie

În plus

  • făină - pentru blatul de lucru
  • gem - după preferințe (important este să fie un gem mai gros, care să nu curgă din lingură)

Preparare

  • Untura (adusă la temperatura camerei) se freacă cu un praf zdravăn de sare. Eu am luat sarea cu coada unei lingurițe, în poză se vede cam cât am folosit. Trebuie să rezulte o compoziție spumoasă.
  • Adăugăm apoi ouăle și amestecăm bine. Stingem praful de copt cu oțetul și-l adăugăm, apoi apa și esența. Omogenizăm totul, apoi punem făina. În funcție de ce tip de făină folosiți, sau de mărimea ouălor e posibil să intre mai multă sau mai puțină, așa că pentru început adăugați doar 400-430 de grame. Trebuie să avem un aluat care nu se lipește de mâini. Nu-l frământați prea mult, că nu e cozonac. 5 minute sunt suficiente.
  • Partea bună a acestui aluat e că nu trebuie să stea la odihnit, deci ne putem apuca să facem cornulețe imediat. Pe un blat bine înfăinat întindem aluatul (îl putem împărți ca să ne vină mai ușor). Eu l-am întins în așa fel încât să-l pot tăia triunghiuri. Am pus câte o linguriță de magiun (a fost puțin cam lichid, m-a chinuit ceva rularea cornulețelor).
  • Rulăm dinspre partea lată spre vârf.
  • Altă variantă de împachetare este cea tip perniță. Din imagini o să înțelegeți mai bine decât aș încerca să explic eu.
  • Coacem cornulețele pentru 20-30 de minute, în cuptorul preîncins, la foc mediu. Când le scoatem din cuptor, le tăvălim fierbinți prin zahăr farin. Se păstrează și mai bine de o săptămână în cutii. Asta dacă apucă 🙂
  • cornulețe fragede cu untură

Video

Imagini trimise de cititori

Ai încercat rețeta "Cornulețe fragede cu untură"? Fă o poză și încarc-o aici!

Similar Posts

10 Comments

  1. 1 star
    O reteta groaznica, am aruncat tot. Bataie de joc.

    1. Așa cum v-am spus și pe YouTube, rețetă e foarte bună, exista de zeci de ani, este în caietul mamelor, bunicilor și a fost făcută și refăcută de sute de ori.
      Dacă era bătaie de joc, asa cum tot susțineți, nu mai primeam feedbackuri (vedeți comentariile de pe YouTube) pozitive și mulțumiri de la oamenii care au încercat-o.
      Chiar și aici am câteva poze trimise de cititori, semn că rețeta este foarte bună.

      1. 3 stars
        Am incercat ,dar nu sunt pe gustul meu.

        1. Suntem diferiți și e ok să fie așa. Reteța asta are vechime la noi în familie și se pare că multora le place. E absolut normal să nu ne placă ceva ce altuia îi place! Zi faină 🙂

          1. 1 star
            Din pacate este cea mai rea reteta de cornulete incercata, aluatul este tare si fara gust.

            1. Cu siguranță nu ați respectat rețeta, altfel nu v-ați fi ales cu un aluat tare și fără gust.

              1. 5 stars
                Am pus toate ingredientele în bolul robotului,portie dubla,apoi mi-am dat seama ca în aluat nu apare sa pun zahar,am intrat sa citesc comentariile,gândindu-mă ca poate cineva a întrebat dacă nu trebuie zahăr 😀 .M-am minunat când am citit comentariile, bun,zic,probabil nu e cazul sa pun zahăr, ma risc,recunosc,m-am panicat puțin, citit comentariile negative.Am frământat aluatul,am preparat cornuletele și va spun cu mana pe inimă ca au ieșit foarte,foarte bune,fragede,și da,nu era cazul sa pun zahăr,deoarece dulceata și zahărul pudră sunt de ajuns.Cei care au comentat aiurea,ori nu au respectat pașii, ori nici măcar nu au încercat rețeta. Recomand cu mare încredere și va mulțumesc pentru rețetă!Multă sănătate!

                1. Mă bucură comentariul dumneavoastră și mai ales faptul că v-au plăcut! Să le mâncați sănătoși! Vă mai aștept să încercați și alte rețete!
                  Seara frumoasă!

  2. 5 stars
    Cele mai fragede cornulete! Au dispărut rapid din farfurie! Mulțumesc ca împărtășești rețetele😘

    1. Mă bucur că vă plac cornulețele și mai ales că au dispărut asa repede! Înseamnă că ați avut un real succes!

      Sărbători luminate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rating