prajitura tosca

Prăjitură Tosca / Prăjitură cu mac

Prăjitură Tosca este ideală pentru iubitorii de mac și nu numai. Am descoperit-o acum vreo trei ani. Am uitat-o cu timpul, până când, acum vreo două luni  soră-mea a avut un proiect la școală, în care trebuia să ducă fiecare un dulce făcut în casă. O colegă de-a ei a făcut această prăjitură , eu am văzut poze și taaaaa naaaa, s-a aprins beculețul.

Gustul macului combinat cu gustul cremei de vanilie și cu gustul de ciocolată al glazurii mi se părea la început destul de ciudat, dar apoi am văzut că e chiar fain. Dar prăjitura nu are numai gust, ci și aspect. Trebuie să recunoaștem că arată într-un fel destul de interesant, nu? Dă bine pe masa de sărbători, mai ales dacă aveți musafiri pretențioși.

Se face extrem de ușor, în ciuda aparențelor (cel puțin mie mi s-a părut dificilă la prima vedere, am crezut că este mai sofisticată), se mănâncă la fel de ușor și se depune din păcate și mai ușor.

Prăjitură Tosca / Prăjitură cu mac

Preparare2 hours
Gătire45 minutes
Timp total7 hours 45 minutes

Ingrediente

Blat

  • 8 albușuri
  • 200 gr zahăr
  • 100 gr semințe mac
  • 80 gr făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • un praf sare

Crema vanilie

  • 600 ml lapte
  • 8 gălbenușuri
  • 200 gr zahăr
  • 60 gr amidon
  • 200 gr unt
  • un praf de sare
  • esență vanilie

În plus

  • biscuiți (aproximativ 20)
  • cafea tare
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 100 ml smântână dulce pentru frișcă
  • 50 gr unt

Preparare

Blat

  • Batem albușurile cu un praf de sare până devin consistente, moment în care începem să adăugăm zahărul puțin câte puțin. Când compoziția devine lucioasă și nu alunecă de pe lingură punem macul și amestecăm. De preferat ar fi să nu folosim mixerul ca să nu se piardă pufoșenia.
  • Adăugăm și făina cernută împreună cu praful de copt și încorporăm bine. Turnăm compoziția într-o tavă (a mea avea 24×36) și dăm la cuptor pentru ~30 de minute sau până trece testul cu scobitoarea.

Crema de vanilie

  • Într-o crăticioară (urmează a fi pusă pe foc) amestecăm bine zahărul cu gălbenușurile și cu un praf de sare, până devine cremos.
  • Adăugăm amidonul, laptele și punem crăticioara pe foc. Atenție că se lipește, deci nu plecați de lângă foc. Amestecăm continuu și după ce dă 2-3 clocote dăm la o parte. Adăugăm untul și esența de vanilie și amestecăm până se încorporează. Lăsăm la rece sau punem crăticioara cu fundul în apă rece ca să grăbim procesul de răcire.

Asamblare

  • Când este blatul gata îl scoatem și îl lăsăm să se răcească. Dacă s-a lipit de hârtia de copt îl desprindem ușor (altfel ne vom chinui când vom tăia prăjitura gata asamblată), însă îl lăsăm tot în tava în care s-a copt.
  • Punem peste blat crema (răcită) și o întidem uniform. Urmează un strat de biscuiți (mie mi-au intrat aproximativ 20) pe care îi însiropăm în cafea.
  • Preparăm o glazură din ciocolată împreună cu untul și smântâna pentru frișcă pe care le amestecăm și le topim la microunde (sau pe baie de abur) și o turnăm peste biscuiți.
  • Lăsăm prăjitura Tosca la rece câteva ore sau cel mai bine peste noapte. Când o tăiem a doua zi folosim un cuțit încălzit.

Imagini trimise de cititori

Ai încercat rețeta "Prăjitură Tosca / Prăjitură cu mac"? Fă o poză și încarc-o aici!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rating