Prăjitură Regina Maria, o un deliciu perfect pentru iubitorii dulciurilor cu nuci. Nu știu cum s-a nimerit, dar am pregătit-o chiar pentru ziua de Sfântă Mărie, probabil fără să știu care îi este numele.
În ciuda faptului că are două blaturi și probabil veți crede că durează o eternitate până se pregătesc, eu vă spun că e o prăjitură tare simplu de făcut. Nu prea aveți cu ce da greș. Mai greu e să aștepți până se întrepătrund aromele, până se înmoaie blaturile, adică până e numai bună de mâncat. Și așteptarea e cruntă, așa că recomand s-o faceți după amiaza, ca peste noapte să stea să se odihnească. Ca și cum ar fi obosită că s-a preparat singură. La fel de greu este și să te oprești din mâncat. Odată ce-o guști, mmm, te cam ia valul și mai vrei o bucățică și încă una și tot așa.
Partea bună e că este o prăjitură cu nuci și toată lumea știe că nucile sunt sănătoase, nu?
Prăjitură Regina Maria, o prăjitură festivă. Aș numi-o cu succes o prăjitură de pus pe masa de sărbători. Cred că se potrivește cu Crăciunul, așa mi se pare. Alte prăjituri festive găsiți mai jos, la doar un click distanță.
Prăjitură Regina Maria
Ingrediente
Blat de vanilie
- 5 ouă
- un praf de sare
- 5 linguri zahăr
- 5 linguri făină
- 2 linguri ulei
Blat de bezea cu nucă
- 6 albușuri
- 6 linguri zahăr
- 150 grame nuci tăiate grosier
- 2 linguri făină
Cremă
- 6 gălbenușuri
- 10 linguri zahăr
- 6 linguri lapte
- 2 linguri amidon
- 2 linguri cacao
- 200 grame unt la temperatura camerei
Decor
- ciocolată cu lapte
Preparare
Preparare blat vanilie:
- Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le batem spumă mai întâi cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul și continuăm să batem până ce obținem o bezea fermă.
- Adăugăm gălbenușurile și uleiul și amestecăm cu o lingură. Punem și făina și după ce omogenizăm cu mișcări de jos în sus (folosind lingura) turnăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (25x35). Stați cu ochii pe el, într-un sfert de oră e gata. Ca să fim siguri, facem și un test cu scobitoarea.
- După cum observați, nu am folosit praf de copt. Dacă bateți albușurile spumă tare, nu e nevoie de praf de copt.
Preparare blat nuci:
- Batem albușurile cu un praf de sare și cu zahărul până ce dacă întoarcem vasul, nu trebuie să cadă nimic. Nucile le tăiem grosier (adică nu foarte mărunt) și le punem câteva minute pe foc, într-o tigaie.
- Punem făina peste albușurile bătute spumă și o amestecăm cu o lingură, apoi adăugăm și nuca.
- Turnăm compoziția în aceeași tavă în care am copt și blatul de vanilie. În 10-15 minute e gata, stați și pe acesta cu ochii.
Cremă
- Batem gălbenușurile cu zahărul până își schimbă culoarea, apoi adăugăm amidonul, praful de cacao și laptele. Punem pe baie de aburi sau direct pe flacără mică (atenție însă, să nu se lipească) până ce se îngroașă.
- Lăsăm crema să se răcească bine. Untul îl mixăm, apoi când crema este bine răcită începem să adăugăm câte o lingură în spuma de unt.
Asamblare
- Așezăm blatul de vanilie, peste care punem 3/4 din cremă. Punem blatul cu nuci, apoi restul de cremă. Deasupra răzuim ciocolată, presărăm nuci, etc. Puteți împărți cantitatea de cremă în straturi egale, eu pe deasupra am preferat doar să ung blatul, nu am vrut să am un strat gros.
- Lăsăm prăjitura peste noapte. A doua zi îi tăiem marginile. Apoi cu un cuțit foarte bine ascuțit începem să o porționăm. Ca să iasă bucățile frumoase, trecem cuțitul prin apă fierbinte îaninte de fiecare tăietură și avem grijă să fie tot timpul curat.
Rețeta nu se ridică la așteptările mele. Este buna, într-adevăr, dar din rețeta iese mult prea putina crema. In poze crema arata dubla fata de blat, dar în realitate cu abia dacă ai să ungi un blat.
Bună și mulțumesc pentru feedback! Sunteți sigură că ați respectat cantitățile pentru cremă și blat? Poate ați făcut blaturile într-o tavă mai mare.