Prăjitură ou ochi sau prăjitură cu caise și o cremă din frișcă și mascarpone, oricum s-ar numi acest deliciu e super bună. Și nu doar super bună, ci și super aspectuoasă sau și mai bine super rapidă. Nu necesită mare îndemânare, o poate face oricine, indiferent de experiența în bucătărie.
Eu am ales să fac un blat maro, dar se poate face la fel de bine și unul de vanilie. Mi s-a părut că blatul de cacao ar evidenția și mai bine „oul ochi”. Văzusem pe undeva această prăjitură, sinceră să fiu nu mai știu exact pe unde (parcă pe Pinterest), dar îmi amintesc că blatul era tăiat rotund, era galben și cumva oul îl acoperea de tot. Eu am ales totuși să nu fac risipă de blat, așa că l-am tăiat pătrate. La o primă aruncare de privire se aseamănă cu un ou ochi pus pe-o felie de pâine neagră. Fain, nu?
Cum spuneam însă blatul poate fi de oricare vă place vouă, eu am ales să-l fac pe cel de la prăjitură cu cremă de vanilie și spumă de ness, însă pe negru. Așadar să trecem la rețetă
Prăjitură ou ochi
Ingrediente
Blat:
- • 7 ouă
- • 7 linguri zahăr
- • 7 linguri ulei
- • 6 linguri făină + 2 linguri cacao
- • 5 gr praf de copt
Crema:
- 250 gr mascarpone
- 250 gr frișcă eu a avut frișcă îndulcită
- 1 lingură cu vârf de zahăr pudră sau 2 în funcție de cât de dulce vă place. Eu nu am mai pus zahăr deloc, pentru că așa cum am menționat anterior, frișca a fost îndulcită
- esență vanilie
- 7 caise coapte dar tari
- Compot caise
Sirop
- 100 gr zahăr
- 250 ml apă
Preparare
- Blatul l-am pregătit ca aici, ținând însă cont că l-am făcut cu cacao, deci am înlocuit din făină cu cacao. Nu are rost să mai scriu rețeta încă o data, puteți face ca mine sau puteți folosi orice alt blat care vă place și vi se pare potrivit.
- Într-o crăticioară am pus apă la fiert și când a început să clocotească am băgat caisele și le-am lăsat aproape un minut, apoi le-am scos și le-am trecut prin apă rece și le-am “despielițat”. Adică le-am decojit. Dacă nu se ia coaja aceea, pielea, mai băgați-le puțin în apa fiartă.
- Le-am tăiat apoi pe jumătate și am scos sâmburii.
- Separat am caramelizat zahărul apoi am turnat apa peste el (atenție că sare) și am lăsat până s-a dizolvat și a început să fiarbă. Am dat focul mic și am adăugat jumătățile de caise, lăsându-le în acel sirop 3-4 minute sau până au devenit moi. Atenție însă că dacă le lăsăm prea mult se “fleșcăie” și nu vrem asta.
- Când au fost destul de moi le-am scos și lăsat să se scurgă pe niște prosoape de bucătărie.
- Între timp ne ocupăm de cremă. Într-un bol punem mascarponele, smântâna pentru frișcă și zahărul pudră (dacă folosim) și mixăm până ce obținem o cremă fermă și super fină. Nu are trebui să dureze mult.
- Tăiem blatul și însiropăm fiecare pătrat cu 2-3 linguri de compot de caise. Dacă nu avem compot îl putem însiropa cu siropul în care au stat jumătățile de caise.
- Punem apoi crema cu un poș, așa încât să imite albușul de ou, iar deasupra punem câte o caisă, apoi ungem cu puțin sirop (cel pe care l-am pregătit anterior) pentru a-i da un aspect lucios. Lăsăm la frigider câteva ore înainte de servire. Sunt foarte delicioase reci, scoase de la frigider, nu calde.