Prăjitură Kati, o prăjitură spornică, destul de ușor de făcut, care mie mi-a intrat în suflet din mai multe motive. Dar să o luăm cu începutul. Deși am văzut-o de nenumărate ori în caietul mamei cu rețete, sub denumirea de prăjitură cu foaie sfărâmată nu m-am încumetat să o fac. Mi se părea complicat.
Spuneam că mi-a intrat la suflet această prăjitură Kati, în primul rând pentru că aduce mult cu gustul eugeniilor. Mie îmi plac tare mult eugeniile, chiar căutam o rețetă care să semene cu ele, nu știam că e sub nasul meu, în caietul roșu și vechi. Așadar dacă vă plac eugeniile, încercați-o pe Kati.
Apoi, ia uitați-vă cum arată! Este una dintre cele mai aspectuase prăjituri pe care le-am făcut și văzut vreodată. Ar da bine pe orice platou de sărbătoare, însă e numai bună de făcut și într-un week-end pentru cei dragi.
Este o prăjitură spornică, iese cantitate multă, e sățioasă, așadar dacă sunteți mulți, nu mai stați pe gânduri. Ingredientele sunt banale, le găsiți probabil în cămară. Singurul inconvenient ar fi noaptea aia în care trebuie să se odihnească, ca să se înmoaie.
Prăjitură Kati cu foaie sfărâmată
Ingrediente
Pentru foi
- 500 grame făină
- 100 grame zahăr pudră sau tos
- 1 pliculeț zahar vanilat
- 150 grame unt sau margarină
- 1 plic praf de copt
- 3 gălbenușuri
- coaja rasă de la o lămâie
- lapte aproximativ 120 ml
Pentru cremă
- 1 foaie
- 2 linguri de cacao
- 2 linguri gem caise
- 100 grame unt sau margarină
- 100 grame zahăr pudră
- esență de rom sau rom
- 200 ml lapte
Pentru bezea
- 3 albușuri
- 100 grame zahăr tos
- ciocolată rasă
Preparare
Mod preparare foi
- Într-un vas încăpător punem făina împreună cu zahărul (eu am folosit zahăr tos, însă nu am remarcat să fie vreo problemă. Dacă aveți zahăr pudră, atunci puteți folosi). Punem și zahărul vanilat, praful de copt coaja de lămâie și untul sau margarina tăiat cubulețe.
- Apoi folosindu-ne de degete începem să sfărâmăm untul, încorporându-l în făină (ca la mini tarte). Va rezulta un amestec nisipos.
- Adăugăm și gălbenușurile și le încorporăm apoi turnăm laptele. Nu îl turnăm pe tot odată, că s-ar putea să nu fie necesar tot. Sau din contră ar putea să mai fie nevoie de câțiva mililitri în plus.
- Ideea e să turnăm atât lapte cât aveam nevoie ca să obținem un aluat care nu se lipește și care poate fi întins. Mie de exemplu, mi-a trebuit fix 120 mililitri.
- Odată ce am obținut aluatul, îl împrățim în 3 bile.
- Fiecare bilă o vom întinde într-o foaie potrivită (dimensiune 21x31), pe care o vom coace pe fundul tăvii. Puteți să o coaceți și în tavă, pe hârtie de copt. Înainte de a le coace, le înțepăm cu o furculiță din loc în loc.
- Așa procedăm și cu celelalte 2 foi. Eu le-am copt la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, timp de 10-12 minute. Stați cu ochii pe ele!
Mod preparare cremă
- Cea mai urâtă foaie va merge la cremă.
- Le lăsăm să se răcească bine și pe cea care nu ne place deloc o sfărâmăm cu mâinile într-un vas curat.
- Peste ea punem 2 linguri de cacao, 2 linguri de gem de caise (eu am pus de prune, că de ăsta am avut) și 200 ml lapte. Omogenizăm.
- Separat spumăm untul cu zahărul pudră, apoi îl adăugăm compoziției anterioare.
- Adăugăm și esență de rom sau rom după gust. Eu pe lângă esență de rom am mai pus vreo 5 linguri de vișinată (nu am avut rom).
- Întindem această cremă pe foaie, apoi o punem pe cealaltă și presăm ușor să se prindă.
Mod preparare bezea
- Pentru bezea, vom pune un vas cu 2 degete de apă pe foc și abia când apa fierbe, vom pune albușurile într-un vas termorezistent deasupra. Începem să mixăm până se formează o spumă, apoi punem zahărul puțin câte puțin și mixăm continuu până obținem o bezea lucioasă și țapănă.
- Această bezea pe baie de aburi ne va feri de eventualele neplăceri, întrucât albușurile nu vor rămâne crude.
- Întindem bezeaua peste prăjitură și după ce se răcește, radem ciocolată din belșug.
- Prăjitura va trebuie să stea la rece peste noapte ca să se înmoaie foile, apoi va putea fi tăiată ușor.
- După ce am înlăturat marginile inestetice:
- E delicioasă!
- M-am abținut cu greu să nu fur câte o bucată în timpul pozelor 🙂