21 decembrie 2018Farfuria Colorată > Prăjituri >
Prăjitură cu aluat răzuit

Prăjitură cu aluat răzuit sau prăjitură râioasă, așa cum o știam eu din caietul cu rețete al mamei, îmi amintește foarte mult de Crăciun. Nu știu de ce de fiecare dată când am făcut-o, fie vară sau iarnă, m-a dus cu gândul la sărbătorile de iarnă. Să fie probabil de la nucă, care-mi amintește de cozonacii pufoși, plini de nucă, absolut delicioși.

Din păcate nu pot spune că am amintiri cu această prăjitură cu aluat răzuit încă din copilărie, pentru că nu o făcea mama, deși rețeta se afla în caietul ei. Am descoperit-o abia acum, mare, să zic că de vreo 3-4 ani și a devenit lejer una dintre preferatele mele.

Rețeta de prăjitură cu aluat răzuit este una tare simplă, după cum o să vedeți, care nu vă va da bătăi de cap.

Prăjitură cu aluat răzuit sau Prăjitură râioasă

dimensiune tavă: 22x32
Preparare1 min
Gătire35 mins
Timp total36 mins
Porții: 12

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 3 gălbenușuri + 1 ou întreg
  • 250 grame unt – la temperatura camerei
  • 150 grame zahăr
  • praf de copt – jumătate pliculeț
  • esență de vanilie
  • făină aproximativ 500 de grame

Pentru umplutură:

  • 3 albușuri
  • 150 grame zahăr
  • 100 grame nucă măcinată
  • 200 grame magiun de prune
  • sare
  • esență de rom

Preparare

  • Aluatul e super simplu de făcut, pur și simplu punem toate ingredientele în afară de făină în bolul mixerului și începem să mixăm 4-5 minute, apoi adăugăm făina. Omogenizăm. Trebuie să avem un aluat care se desprinde de pe pereții bolului și nu se lipește de mâini.
  • Păstrăm 1/3 din acest aluat (îl băgăm la frigider), iar pe restul îl punem în tavă (pe care o tapetăm cu hârtie de copt), întinzându-l pe toată suprafața acesteia cu degetele. Dăm de-o parte și ne apucăm de umplutură.
  • Albușurile le batem spumă cu praful de sare și cu zahărul până obținem o bezea fermă. Dacă întoarcem castronul, nu trebuie să cadă. Notă! Albușurile trebuie să fie la temperatura camerei, iar bolul/ castronul în care facem bezeaua să fie foarte bine degresat. La fel și paletele mixerului/ telul, altfel n-o să ne iasă bezeaua.
  • Adăugăm apoi nuca, magiunul și romul. Omogenizăm și întindem această cremă peste aluatul pe care tocmai l-am pus în tavă.
    prăjitură cu aluat răzuit
  • Scoatem acum și restul de aluat pe care l-am păstrat și băgat în frigider și începem să-l răzuim peste prăjitură, ajutându-ne de o răzătoare cu ochiuri mari.
  • Băgăm prăjitura la cuptor pentru 30-35 de minute la foc mediu, până începe să se rumenească frumos. Lăsăm apoi să se răcească și porționăm.
    Prăjitură cu aluat răzuit

Imagini trimise de cititori

Nu există imagini

Ai încercat rețeta "Prăjitură cu aluat răzuit sau Prăjitură râioasă"? Fă o poză și încarc-o aici!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *