5 decembrie 2018Farfuria Colorată > Prăjituri >
craiasa zăpezii retetă

Crăiasa Zăpezii este o prăjitură numai bună pentru sărbătorile ce vin. Este atât de fină și gingașă și ușor de făcut încât chiar merită să o încercați dacă nu ați făcut-o deja. Pe mine m-a cucerit de prima oară când am gustat-o. De atunci am tot făcut și refăcut-o de câteva ori. Combinația de creme cu frișcă mi se pare că se potrivește de minune. Blatul doar din albușuri completează perfect trioul.

Rețeta de prăjitură Crăiasa Zăpezii este cu adevărat o rețetă festivă. Cuburile de prăjitură arătă tare fain pe un platou asortat, alături de prăjitura Kati sau pur și simplu lângă niște fursecuri (vezi rețeta de fursecuri fragede cu ciocolată și nucă de cocos) la fel de delicate, nu?

Prăjitură Crăiasa Zăpezii

dimensiune tavă: 22x32
Porții: 20 porții

Ingrediente

Blat:

  • 5 albușuri
  • 5 linguri zahăr
  • 3 linguri ulei
  • 4 linguri făină
  • Jumătate pliculeț praf de copt

Cremă:

  • 5 gălbenușuri
  • 150 grame zahăr
  • 4 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 100 grame ciocolată
  • 250 grame unt
  • esență vanilie/ rom

În plus: 200 grame biscuiți

  • 200 ml lapte pentru înmuiat biscuiții
  • 200 ml frișcă
  • nucă de cocos
  • lapte pentru însiropat

Preparare

Blat

  • Batem spumă tare albușurile împreună cu zahărul până obținem o bezea fermă și lucioasă. Adăugăm uleiul și făina amestecată cu praful de copt. Omogenizăm cu ajutorul unei spatule sau unei linguri.
  • Turnăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem în cuptorul preîncălzit 10-15 minute.

Crema

  • Cât se coace blatul pregătim crema. Frecăm gălbenușurile cu zahărul, adăugăm amidonul diluând compoziția cu câte puțin lapte și amestecând bine ca să evităm cocoloașele. Punem tot laptele și punem crăticioara pe foc, amestecând până se îngroașă și obținem o cremă. Atenție la crăticioara în care facem crema, să fie de bună calitate, cu fund gros. Eu de obicei foloseam un tuciuleț cu pereții și fundul gros.
  • Când s-a îngroșat suficient tragem de pe foc și împărțim crema în 2. Cel mai bine e să folosiți un cântar, nu la ochi ca să fim siguri că e suficient din ambele. Jumătate din cremă rămâne de vanilie, în aceasta adăugăm 150 grame de unt și esență de vanilie. În cealaltă jumătate adăugăm ciocolata ruptă bucățele, esență de rom și 100 de grame de unt și amestecăm până se topește și se omogenizează.
  • Dăm de-o parte cele 2 creme, le lăsăm să se răcească. Noi ne apucăm să batem frișca, pe care am ținut-o în frigider până acum.
  • Când avem totul rece ne apucăm să asamblăm. Însiropăm foarte delicat blatul, cu o pensulă pe care o înmuiem în lapte ușor călduț. Nu trebuie însiropat bine ca la tort, nu îl îmbibăm, doar foarte foarte puțin. Personal am făcut prăjitura de vreo 4 ori și nu am însiropat de fiecare dată blatul, dar nici nu mi s-a părut că aș fi făcut ceva greșit. Deci rămâne la alegerea fiecăruia dacă vrea sau nu să însiropeze.
  • Punem apoi crema de ciocolată, biscuiții însiropați în lapte și crema de vanilie. Deasupra punem frișca, o nivelăm frumos și uniform, peste care presărăm nucă de cocos.
    Prăjitură Craiasa Zăpeii
  • Dăm prăjitura la rece pentru câteva ore sau chiar peste noapte. Pentru a o tăia în bucăți egale și cât mai aproape de perfecțiunea prăjiturilor pe care le tot vedem pe ici pe acolo, e musai să folosim un cuțit bine ascuțit, pe care fie îl încingem la foc, fie îl trecem prin apă fierbinte. De asemenea e important să ștergem lama după fiecare tăietură. Și desigur să ne înarmăm cu un pic de răbdare!
    craiasa zăpezii retetă

Imagini trimise de cititori

Nu există imagini

Ai încercat rețeta "Prăjitură Crăiasa Zăpezii"? Fă o poză și încarc-o aici!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *