prăjitură Carpați sau Cabana

Prăjitură Carpați sau Cabana

Prăjitura Carpați sau Cabana cu siguranță trebuie să se afle pe mesele tuturor de sărbători! E atât de bună și atât de aspectuoasă că merită cu siguranță puțin mai mult timp de pregătire în bucătărie. E o prăjitură de ocazie specială, eu așa o văd, o prăjitură cu adevărat specială care poate impresiona orice musafir.

Pare complicat de făcut, e adevărat că aspectul ei poate să vă dea înapoi de la gândul de a o încerca, însă curaj! Nimic nu e atât de greu precum pare. Și eu am fost stângace – și se poate vedea asta în imagini, unde nu am reușit să tai chiar egal pe diagonală, așa că m-am ales cu un munte Carpați cu creste inegale. Dar cine credeți că s-a uitat la asta? Exact, nimeni! Ba chiar am fost plină de stângăcii în pregătirea ei. Am uitat să-mi opresc cremă pentru a doua zi, așa că a doua zi când s-o lipesc, ia crema! De unde cremă când n-am oprit? Atunci pune-te și fă alta – și de aici a reieșit stratul de cremă un pic mai deschis la culoare! Asta pentru cine l-a observat.

Toate astea însă au fost uitate când a triumfat frumos pe masa de Crăciun prăjitura Carpați alături de mult iubitele rulouri și clasicul cozonac al mamei. Și da, am făcut această prăjitură acum vreun an aproape, însă din motive diverse am uitat de ea, până acum, când făcând curățenie prin poze am dat nas în nas cu ea! Nu știu cum am omis-o până acum, însă e numai bună pentru Crăciunul ce vine.

Prăjitură Carpați sau Cabana

Preparare3 hours
Timp total3 hours
Porții: 24

Ingrediente

Pentru foi:

  • 4 ouă
  • 300 ml ulei
  • 300 ml lapte
  • 300 gr zahăr
  • 1 linguriță bicarbonat
  • aproximativ 1 kg făină

Pentru cremă:

  • 400 gr zahăr
  • 10 linguri amidon
  • 1, 5 litri lapte
  • 250 gr unt

Pentru glazură

  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 200 ml lapte
  • 2 linguri ulei
  • nucă de cocos

Preparare

Foi

  • Amestecăm ouăle cu zahărul folosind un mixer sau un tel. Le batem bine bine până vom obține o compoziție cremoasă. Apoi adăugăm puțin câte puțin uleiul, mixând continuu.
  • Adăugăm laptele, făina și bicarbonatul. În funcție de făina folosită și de restul ingredientelor e posibil să ceară mai multă sau mai puțină făină, așa că pentru început adăugați doar 800-900 de grame.
  • Obținem un aluat ferm, nelipicios, pe care îl împărțim în 7 bile egale. Fiecare bilă o vom întinde uniform pe fundul unei tăvi. Coacem timp de 10-15 minute. Repetăm procedura până terminăm de copt toate cele 7 foi.

Cremă

  • Pentru cremă, caramelizăm zahărul cu atenție să nu îl ardem. Trebuie să prindă o culoare frumoasă, ușor aurie. După ce s-a caramelizat, adăugăm amidonul și omogenizăm.
  • Turnăm apoi laptele și lăsăm pe foc până ce crema se îngroașă. În tot acest timp stăm lângă aragaz și amestecăm, nu plecăm la alte treburi. Când crema s-a îngroșat, luăm de pe foc și adăugăm untul, apoi dăm la rece.

Asamblare

  • Când crema este călduță, umplem foile. Adică o foaie, un strat de cremă, o foaie și tot așa. Ultima foiaie nu o ungem cu cremă pe deasupra. Avem grijă să ne păstrăm cremă pentru final, cam o cană. Peste crema pe care o păstrăm vom pune folie de ceolofan, ca să nu formeze pojghiță.
  • După ce umplem foile, vom pune o greutate peste ele - un fund care să acopere toată suprafața foilor, iar peste fund ceva greu. Lăsăm câteva ore bune în acest fel - de preferat peste noapte.
  • A doua zi începem asamblarea. Înainte de toate tăiem marginile inestetice. Tăiem apoi prăjitura pe jumătate, pe lungime. Vom obține așadar două prăjituri lungi, dar înguste. Luăm prima jumătate, o punem pe un fund separat și cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit vom tăia pe diagonală. Ca să putem face asta, prăjitura trebuie să fie chiar pe marginea fundului, iar fundul chiar pe marginea mesei, ca să putem avea mână liberă în tăiere. Adică așa, ca în poză.
  • Ridicăm cele două jumătăți formate, le ungem cu cremă și le lipim.
  • Formăm astfel prăjitura Cabana sau Carpați, cum i se mai spune. Procedăm la fel și cu cealaltă jumătate de prăjitură.
  • Preparăm apoi glazura. Topim ciocolata cu laptele și uleiul la bain-marie. Glazura o turnăm peste prăjitura noastră, apoi presărăm nucă de cocos.
  • Feliem în bucăți de 2 cm și savurăm cu plăcere!

Imagini trimise de cititori

Similar Posts

2 Comments

  1. Minunata ,spornica,dar si calorica.Se pot injumatati ingredientele si mai putem ajusta cantitatea de zahar.;)

    1. Sigur că da, acum depinde de cât de dulce mănâncă cel ce o pregătește. Dar cantitatea de zahăr se poate ajusta. Iar despre cantitate, fiecare știe câți devoratori de dulce are acasă 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rating