24 ianuarie 2018Farfuria Colorată > Prăjituri >
prăjitură Bețivană

Am citit numai lucruri frumoase despre această prăjitură Bețivană sau Bețivă, (cum am mai văzut-o), așa că am trecut-o pe lista celor de încercat. Cu timpul însă am uitat de ea, dar aseară am dat peste rețetă așa că astăzi m-am pus pe treabă. Cred că numele e un pic cam … prost ales pentru așa o prăjitură fină și delicioasă. Chiar dacă are puțin vin, nu se simte gustul așa cum credeam eu că-l voi simți. Cred că ar mai fi mers câteva linguri în plus.

Trecând peste nume (cu care nu sunt de acord!) blatul bogat în cacao, crema fină de vanilie și bezeaua pufoasă fac un trio excepțional. Dacă mai luăm în calcul că se face și ușor, că arată deosebit și că nu necesită timp de așteptare, deja putem vorbi de prăjitura perfectă, nu? Eu am tăiat-o la vreo jumătate de oră după ce am asamblat-o! (Între timp am spălat vasele, altfel nu apuca jumătate de oră). Și am și mâncat din ea imediat. Cred că va rămâne una dintre preferatele mele mult timp de acum încolo.

Prăjitură bețivană/ Prăjitură bețivă

tavă 23x37
Preparare1 min
Timp total1 min
Porții: 35 bucăți

Ingrediente

Blat

  • 7 ouă
  • 150 gr zahăr pudră
  • 7 linguri vin roșu
  • 5 linguri cacao
  • 100 gr făină
  • 1 plic praf de copt

Crema

  • 2 ouă
  • 180 gr zahăr
  • 3 linguri cu vârf amidon
  • 350 ml lapte
  • esență vanilie
  • 200 gr unt

Bezea

  • 3 albușuri
  • 150 gr zahăr pudră

Preparare

Blat

  • Separăm gălbenușurile de albușuri. Albușurile le batem spumă cu un praf de sare. Gălbenușurile se freacă cu zahărul pudră, apoi se pune vinul și se omogenizează. Turnăm compoziția de gălbenușuri peste spuma de albușuri și amestecăm.
  • Separat amestecăm făina cu praful de copt și cu praful de cacao și o încorporăm, amestecând cu o lingură ușor, să nu scoatem aerul. Turnăm într-o tavă tapetată și coacem în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute sau până trece testul cu scobitoarea.

Crema

  • Într-o crăticioară (urmează a fi pusă pe foc) se bat ouăle cu zahărul, se adaugă amidonul, laptele și se pune pe flacără. Se amestecă aproape continuu, iar când s-a îngroșat se trage de pe foc și se lasă la răcit. Separat se bate untul spumă. Când crema s-a răcit se pune puțin câte puțin peste untul bătut și se amestecă bine.

Bezea

  • Se bat albușurile cu zahărul cât să se omogenizeze, apoi se transferă vasul pe baie de aburi. (Adică deasupra unui vad în care fierbe apă). Atenție însă, fundul vasului nu trebuie să atingă apa. Se bat pe baie de aburi până se formează o bezea lucioasă, care nu cade de pe tel.
  • Așezăm blatul pe un fund sau într-o tavă, punem crema și o nivelăm iar deasupra punem bezeaua. Putem rade ciocolată sau lăsa așa. Eu am preferat-o simplă, mi-a plăcut mult cum se vede albul pufos al bezelei.

Imagini trimise de cititori

Nu există imagini

Ai încercat rețeta "Prăjitură bețivană/ Prăjitură bețivă"? Fă o poză și încarc-o aici!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *