mucenici moldovenești umpluți cu nucă

Mucenici moldovenești umpluți cu nucă

Mucenici moldovenești umpluți cu nucă – cei mai delicioși mucenici pe care i-am făcut și mâncat vreodată! Este prima dată când fac mucenici umpluți, până acum i-am făcut simpli. Vezi rețeta de mucenici moldovenești simpli.

Umplutura cu nucă îi dă un gust deosebit, nu e doar o pâinică dulce unsă cu miere și presărată cu nucă. Se aseamănă oarecum cu rețeta de melcișori cu nucă, în sensul că au cam același gust. Nu-i la fel, dar e pe acolo. Din aceaste cantități rezultă 4 mucenici moldovenești umpluți cu nucă. Sunt uriași, cred că ar merge și 5.

Sărbătoarea Sfinților 40 de mucenici din Sevastia creează o adevărată concurență între gospodine. Fiecare vrea să prezinte mucenici mai arătoși, mai buni. În multe gospodării din țară (cum ar fi și zona din care provin eu) lumea nu face acești mucenici, ci din aceia fierți – pe care-i numesc măcinici. Ziua de 9 martie a ajuns o zi cu adevărat importantă. Pentru cei care vor să afle semnificația acestei zile, pentru că recunosc, nici eu nu știam ce au fost acești mucenici, recomand cu drag acest articol. Dacă tot păstrăm tradiția, măcar să știm și despre ce e vorba. N-ar fi rău.

Preparare25 mins
Gătire20 mins
Timp dospire1 hr 40 mins
Timp total2 hrs 30 mins
Porții: 4 mucenici mari

Ingrediente

  • 125 ml lapte
  • 30 grame zahăr
  • coajă de lămâie
  • esență vanilie
  • 5 grame drojdie uscată
  • 300 grame făină
  • 1 ou
  • 25 ml ulei

Pentru umplutură

  • 150 grame nucă măcinată
  • 40 grame zahăr pudră
  • 40 ml lapte
  • 1 linguriță cacao
  • esență de rom

În plus

  • 1 gălbenuș
  • miere
  • nucă măcinată

Preparare

  • Punem laptele împreună cu zahărul pe foc. Adăugăm esența și coaja de lămâie și încălzim ușor, amestecând continuu să se dizolve zahărul. 
  • Când este călduț luăm o lingură sau două și frecăm drojdia. Într-un vas încăpător cernem făina și în mijlocul ei turnăm drojdia diluată, apoi acoperim cu făină (de pe margini, nu punem alta!)
  • Lăsăm 10 minute. Apoi adăugăm un praf de sare, oul și laptele (călduț, să nu frigă) și începem să omogenizăm, după care să frământăm. Turnăm uleiul în fir subțire în timp ce frământăm.
  • Eu l-am frământat cam 5 minute. Acoperim apoi vasul cu o folie alimentară și lăsăm la dospit, în loc ferit de curent. Este suficientă o oră- o oră și un pic, timp în care el își va dubla volumul. 
    mucenici moldovenești
  • Cât dospește aluatul, ne ocupăm de umplutură. Într-un castron vom pune nuca, cacaua și zahărul pudră și vom turna laptele. Trebuie să iasă ca o pastă mai tapănă. Dacă e nevoie mai adăugați puțin lapte. Punem și esență de rom și amestecăm. 
  • După ce este gata aluatul, îl împărțim în 4 bile aproximativ egale. Fiecare bilă o întindem într-un șnur de 30 cm, peste care vom trece cu sucitorul ca să obținem o fâșie lată. Ca-n poză.
    mucenici moldovenești umpluți
  • Vom punem pe margine umplutură (o împărțiți ochiometric în 4, ca să se ajungă), apoi vom rula fâșia. Obținem un snur lung pe care îl lipim la capete și formăm 8-ul.
  • După ce formăm cei 4 mucenici îi mai lăsăm 15 minute la dospit în tavă. Îi ungem cu gălbenuș de ou. Apoi îi coacem pentru 20 de minute la foc mediu (180°)
  • Când sunt gata, îi ungem cu miere din belșug și presărăm nucă! Îi mâncăm proaspeți. Se pot păstra însă, în recipiente închise bine.
  • Miroase divin și sunt delicioși!
    mucenici moldovenești umpluți cu nucă

Imagini trimise de cititori

Ai încercat rețeta "Mucenici moldovenești umpluți cu nucă"? Fă o poză și încarc-o aici!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *