24 februarie 2019Farfuria Colorată > Aluaturi dulci >
mucenici moldovenești

Mucenici moldovenești de dulce, pufoși, aromați, bogați în miere și nucă, numai buni de făcut cu ocazia zilei de 9 martie. Cred că nu-i gospodărie în care să nu fie pregătiți mucenicii, fie ei moldovenești ori muntenești. De treaba cu 44 de pahare însă mă îndoiesc că ar face-o cineva, poate să fie niște păhăruțe în miniatură, așa cum este al meu în poză.

Mucenicii moldovenești sau Sfințișorii sunt atât de pufoși, încât sigur nu vor rămâne prea mult timp pe masă. Mie-mi plac și calzi, atunci când îi scot din cuptor și îi ung din belșug cu miere, presar nucă și imediat rup și mănânc o bucățică.

De aroma din bucătărie nici nu mai zic. Cred că vă imaginați și voi, iar cele ce ați mai făcut și altădată cu siguranță știți despre ce vorbesc.

Pentru cine ține post, există și mucenici moldovenești de post, la fel de aromați și pufoși ca cei de dulce. Nu se simte absolut nicio diferență. Țin să precizez că din aceste cantități au ieșit 4 mucenici moldovenești de dulce, destul de mărișori. Dacă vreți mai mulți, atunci dublați sau triplați sau …

Mucenici moldovenești de dulce

Preparare30 mins
Gătire20 mins
Timp total2 hrs 50 mins
Porții: 4 mucenici

Ingrediente

  • 290 grame făină
  • 1 ou întreg
  • 50 grame zahăr
  • 5 grame drojdie uscată
  • coaja de la o lămâie
  • esență de vanilie
  • sare
  • 30 ml ulei
  • 150 ml lapte

În plus:

  • 1 gălbenuș
  • miere
  • nucă măcinată

Preparare

  • Punem laptele împreună cu zahărul și mirodeniile la încălzit. Între timp cernem făina și facem o adâncitură în mijloc. Nu lăsăm laptele să fiarbă. E de ajuns să se încălzească. Amestecăm cu o lingură ca să se topească zahărul. E important ca laptele să nu frigă!
  • Dizolvăm drojdia cu o lingură - două de lapte cald și o turnăm în adâncitura făcută în făină. Acoperim cu puțin făină și lăsăm 10 minute.
  • După 10 minute drojdia va erupe, adică se va activa. Turnăm restul de lapte, adăugăm un praf de sare, și oul și începem să omogenizăm apoi să frământăm. În funcție de mărimea oului se mai poate adăuga puțină făină.
  • Frământăm, în timp ce turnăm uleiul puțin câte puțin. Vom obține un aluat nelipicios. Îl lăsăm la dospit până ce își dublează volumul. Adică o oră- o oră și jumătate.
  • Aluatul meu a stat mai mult timp la dospit, în jur de vreo 4 ore mai exact, căci a intervenit ceva și nu m-am putut ocupa de el. Ce frumos a crescut însă!
  • După ce trece timpul împărțim în 4 aluatul nostru. Fiecare bucată o vom întinde într-un șnur lung de 30 cm. Fiecare capăt îl rulăm, în așa fel încât să obținem un 8. Pozele vorbesc mai bine.
    mucenici moldovenești
  • Punem fiecare mucenic în tavă, lăsând spațiu suficient, pentru că se vor uni. Îi acoperim cu un prosop curat și îi mai lăsăm la crescut 20 de minute.
    mucenici moldovenești
  • Între timp batem un gălbenuș de ou, cu care îi ungem. Coacem în cuptorul preîncălzit la foc mediu (180°) timp de 15-20 de minute. Vor fi foarte moi la început, însă pe parcurs ce se răcesc o să fie numai buni.
    mucenici moldovenești
  • Îi lăsăm un pic să se răcorească, apoi ungem cu miere și presărăm nucă. Sunt absolut delicioși!
    mucenici moldovenești sau sfințișori

Imagini trimise de cititori

Nu există imagini

Ai încercat rețeta "Mucenici moldovenești de dulce"? Fă o poză și încarc-o aici!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *