Astăzi am avut chef și poftă de niște melcișori cu nucă așa cum îi mâncam odată la facultate. Am avut norocul să mă bucur de niște melcișori cu nucă absolut delicioși, pufoși și cu multă nucă aproape un an de zile. Îi cumpăram de la magazinul din facultate. Îi aducea în fiecare dimineață, proaspeți și călduți de le simțeam mirosul încă de când intram pe holul facultății.
Apoi ceva s-a întâmplat căci melcișorii pufoși s-au transformat în unii vechi, unde trebuia să cauți nuca cu lupa ca s-o găsești. Așa că am renunțat la a mai cumpăra și am tot căutat gustul ăla pe care îl știam eu, dar în zadar. De câteva ori am luat de la magazinul de la mine de aici, însă la fel. Uscați, fără gust și fără nucă. În plus foarte sfărâmicioși.
Melcișorii mei de astăzi sunt pufoși, aromați și bogați în nucă. Am rămas surprinsă plăcut când a gustat soră-mea – o adevărată înverșunată a melcilor cu nucă. Niciodată n-a mâncat mai mult de câteva guri dintr-unul pentru că „e sec și fără gust”. Ei bine astăzi a mâncat unul întreg! Și-a zâmbit spunând că-mi dă nota 10, pentru că sunt mult mai buni ca cei pe care (nu) i-a mâncat până acum. Și asta nu poate decât să-mi confirme că am trecut testul cu brio.
Melcișori cu nucă
Ingrediente
Aluat
- 600 gr făină
- 250 ml lapte călduț
- 1 plic drojdie uscată (7 gr) sau 25 de gr drojdie proaspătă
- 4 linguri miere
- 30 gr unt
Umplutură
- 2 albușuri
- 300 gr miez de nucă
- 150 gr zahăr
- esență de rom
- 1 linguriță cacao
În plus
- 100 ml lapte
- 50 gr zahăr
Preparare
- Pentru început facem maiaua. Dizolvăm pliculețul de drojdie cu puțină apă călduță (eu am folosit cam 3 sferturi de ceașcă) apoi punem puțină făină (am folosit 100 de grame - din cele 600). Omogenizăm și lăsăm la dospit. Acoperim vasul cu un prosop curat. După 15-20 de minute ar trebui să își dubleze volumul.
- După ce au trecut cele 20 de minute, într-un vas încăpător dizolvăm cele 4 linguri de miere cu puțin lapte călduț. Punem și restul de lapte, cele 30 de grame de unt (topit) și maiaua făcută la pasul 1. Adăugăm făina și frământăm. Trebuie să obținem un aluat pufos, care nu se lipește de mâini.
- Lăsăm aluatul la dospit până crește vizibil în volum. (eu am lăsat cam o oră la căldură).
Umplutură
- Până dospește aluatul ne ocupăm de umplutură. Albușurile se bat spumă cu zahărul și un praf de sare, apoi se adaugă nuca, esența și praful de cacao.
- Întindem aluatul pe un blat bine înfăinat într-o foaie destul de mare. Eu am întins-o cât tot blatul, adică un 40x52. Apoi pe toată suprafața lui se întinde umplutura, într-un strat uniform.
- Când am întins tot, începem să rulăm, ajutându-ne de degetele mari pentru a dezlipi aluatul de blat (dacă s-a lipit). O să obținem o ruladă destul de lungă.
- Pentru a tăia folosim un cuțit bine ascuțit. Eu însă recomand o ață. Se taie perfect, fără a risca să se aplatizeze bucata. Înainte de toate îndepărăm capetele, pentru că nu sunt chiar uniforme. Apoi împărțim rulada pe jumătate (o crestăm puțin cu cuțitul). Fiecare jumătate o împățim din nou pe jumătate și tot așa, până vom obține 16 bucățele cam de 2 cm.
- Punem într-o tavă tapetată fiecare bucată pe care o vom unge cu puțin gălbenuș diluat cu câteva linguri de lapte. Eu am copt două tăvi. Prima cu câte 8 melcișori, a doua cu 10. (am copt și capetele)
- Coacem în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru aproximativ 25 de minute sau până se rumenesc ușor.
- Cât se coc pregătim un sirop din zahăr și lapte. Pur și simplu punem zahărul în lapte și fierbem. Apoi lăsăm să ajungă la temperatura camerei. Când melcișorii cu nucă sunt gata, îi scoatem pe un grătar și îi ungem cu siropul folosind o pensulă. Acest lucru le va da un luciu frumos și îi va face mult mai aspectuoși.