gogoși pufoase răsucite

Gogoși pufoase răsucite

Gogoși pufoase răsucite – dulcele copilăriei. Cred că fiecare ținem minte castronul cu gogoși calde, care ne umpleau chipurile de bucurie și de zahăr farin. Și ce bune erau când veneam de la joacă, cu obrajii roșii de frig și nasul înghețat și intram în bucătărie, ne lipeam de sobă și ne înfruptam cu gogoși calde! Mama mereu făcea cantitate mare, căci eram mulți și dispăreau repede. De multe ori a doua zi nu mai rămânea nimic. Altădată, când nu avea timp să le lase la dospit punea de câte o tură de gogoși cu lingura și tot nu ne lăsa fără dulce.

Gogoși pufoase răsucite – rețetă simplă, veche, așa cum o făceau părinții noștri și bunicii. Pot fi lăsate rotunde, umplute sau răsucite, așa cum le-am făcut eu. Dacă alegeți să le umpleți, musai alegeți un gem mai gros, ca să nu curgă.

E important să respectăm și timpul de dospire, așa vom obține niște gogoși pufoase. De păstrat, se pot păstra într-un recipient închis ermetic. De recomandat este să fie consumate atunci, căci gogoșile calde sunt demențial de bune!

Gogoși pufoase răsucite

Preparare30 minutes
Timp total2 hours 30 minutes
Porții: 12

Ingrediente

  • 250 ml lapte
  • 50 grame zahăr
  • coajă de lămâie
  • esență vanilie
  • 7 grame drojdie uscată
  • 1 ou
  • 500 grame făină
  • 50 ml ulei
  • un praf de sare

Preparare

  • Încălzim laptele în care am pus zahărul, coaja de lămâie și esența, atât cât să se topească zahărul. Nu-l lăsăm să frigă tare și amestecăm ca să se topescă zahărul. Dacă laptele va frige la deget, drojdia nu va crește.
  • Luăm din acest lichid o lingură- două și frecăm drojdia.
  • Într-un vas curat și încăpător cernem făina. În mijlocul ei facem o adâncitură, turnăm drojdia, acoperim cu făină și lăsăm 10 minute. În acest timp se va activa drojdia și va crește.
  • După 10 minute adăugăm un praf de sare, oul și laptele și omogenizăm. Începem să frământăm turnând în fir subțire uleiul și frământând continuu.
  • Acoperim vasul cu o folie transparentă sau cu un prosop și lăsăm la dospit o oră jumătate, timp în care își va dubla volumul.
  • Împărțim apoi aluatul în 10 -12 bile egale. După ce am format bilele le mai lăsăm la crescut acoperite 15 minute. Luăm apoi fiecare bilă și formăm un șnur lung de 30 de cm. Îl împletim ca în poză.
  • Eu am păstrat 4 bile pe care le-am întins, le-am umplut cu dulceață, apoi am unit bine marginile (ca un portofel). Lăsăm gogoșile formate la crescut 30 de minute (acoperite cu folie).
  • Într-o tigaie punem ulei (2-3 degete), îl încingem bine și prăjim gogoșile. Focul îl potrivim în așa fel încât să nu fie nici iute (se vor înnegri gogoșile pe afară, dar înăuntru vor rămâne crude), dar nici mic, că vor lua mult ulei.
    gogoși pufoase
  • Prăjim pe ambele părți, apoi le scoatem pe șervețele absorbante și le pudrăm cu zahăr.
    gogoși pufoase
  • Delicioase!
    gogoși pufoase răsucite

Imagini trimise de cititori

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rating