Foi cu cremă de cacao, prăjitura copilăriei mele. O făcea mama destul de des, având în vedere că era ieftină și ieșea multă. Dar nu numai astea erau motivele pentru care apela mereu la această rețetă, ci și pentru că ne plăcea. Dulciurile cu „cremă neagră” erau cele pe care le ceream mereu. Și ea nu avea decât să le facă.
Am tot făcut foile astea, dar cumva nu au ajuns în fața voastră pentru că am considerat că nu este momentul pentru ele. Ei bine acum am dat de ele și am zis că e timpul. Și iată-le: foi cu cremă de cacao, cu gust de altădată!
Dacă vreți gusturi din copilărie, aruncați un ochi mai jos și dați click pe poze pentru rețetă.
Dacă vă plac rețetele mele, nu ezitați să le dați un share pe Facebook, nu costă nimic. De asemenea vă aștept cu un subscribe și pe canalul meu de YouTube, unde puteți vizualiza modul de preparare a rețetelor mele.
Foi cu cremă de cacao - rețetă veche
Ingrediente
Ingrediente foi
- 3 ouă
- 9 linguri zahăr
- zahăr vanilat
- 9 linguri lapte
- 9 linguri ulei
- 1 linguriță bicarbonat stins cu oțet
- praf de copt – jumătate de pliculeț
- 650 -700 grame de făină
Ingrediente cremă:
- 3 ouă
- 200 grame zahăr
- 4 linguri amidon
- 3 linguri cacao
- 500 ml lapte fierbinte
- 200 grame unt
- esență de rom
Preparare
Preparare foi:
- Într-un bol încăpător punem ouăle împreună cu zahărul (cel tos și cel vanilat) și începem să mixăm câteva minute bune. O să vedeți cum începe să își schimbe culoarea. Adăugăm laptele, uleiul și omogenizăm. Punem și bicarbonatul (îl stingem cu o lingură de oțet sau zeamă de lămâie), praful de copt și adăugăm făina.
- Sfat! Nu adăugați toată făina deodată, se poate ca în funcție de restul ingredientelor să nu fie nevoie de toată cantitatea.
- Trebuie să obținem un aluat ușor de lucrat, nelipicios.
- Împărțim aluatul în 4 bucăți egale. Încălziți ușor tava în care le veți coace, astfel se vor întinde și mai ușor. Eu am întins aluatul pe blatul de lucru, apoi am transferat pe hartie de copt, pe fundul unei tăvi (pe care am ținut-o un pic în cuptor). Odată ce am transferat foaia de aluat, am lasat-o câteva secunde, timp în care s-a înmuiat și am putut să o întind mai bine.
- Trecem pe suprafața ei cu o furculiță și facem câteva găurele ca să prevenim umflarea foii în cuptor. Coacem până vedem că prinde o culoare frumoasă (6-7 minute)
Preparare cremă:
- Pentru cremă, batem ouăle cu zahărul, adăugăm cacaua și amidonul și turnăm laptele fierbinte. Punem pe foc, amestecând continuu când dă semne de îngroșare. Când este gata, dăm deoparte, punem untul și esența de rom și ametecăm. Lăsăm să se răcească.
- Puteți să puneți crema ușor călduță, dar să nu frigă. Umplem foile și lăsăm peste noapte. Peste ultima foaie pun întotdeauna o greutate, ca să fiu sigură că se lipesc bine foile de cremă.