Nu cred că există om care să nu fi mâncat în copilărie măcar o dată faguri. E adevărat că e destul de migălos să îi faci, trebuie să stai numai lângă aragaz și pe timp de vară e o adevărată „plăcere”. Tocmai din cauza asta când eram mică abia așteptam să vină Crăciunul, pentru că numai atunci îi făcea mama. Se pare că știa ea ce știa. De ce spun asta? Pentru că eu m-am încumetat să mă apuc de faguri în august, să-i fac plăcerea prietenului meu, pe care îl apucaseră poftele.. Așa că în ziua aia am copt și cojile făgureilor și blatul de la tortul amandină. Cred că am petrecut vreo 6 ore în bucătărie, care au fost ca o zi de saună.
Ce-mi mai place la faguri e ca îi poți face azi și umple peste 2-3 zile, dar nu-mi place că trebuie lăsați peste noapte ca să se înmoaie de la cremă. După mine sunt absolut fenomenali dacă îi face altcineva și tu doar îi mănânci – cam ca la clătite (după ce petrec timpul în mirosul ademenitor când e vorba de mâncat nu prea mai am aceeași poftă ca până să mă apuc de ele.)
Faguri - rețetă veche
Ingrediente
Faguri
- 6 ouă
- 11 linguri de ulei
- 10 linguri zahăr
- 5 linguri lapte
- 1 linguriță rasă de amoniu/bicarbonat stins cu oțet
- 2 plicuri zahăr vanilat
- esență de rom
- făină – cât să iasă un aluat ca o smântână groasă cam 350-400 grame
Cremă
- 3 ouă
- 200 gr zahăr
- 4-5 linguri amidon
- 500 ml lapte
- esență rom
- 250 gr margarină/unt
- cacao
Preparare
Faguri
- Se amestecă zahărul cu ouăle până iese o pastă omogenă, se adaugă uleiul ca la maioneză, cele 5 linguri de lapte, amoniul sau bicarbonatul stins, esența, zahărul vanilat și făina, amestecând bine după fiecare. Când e gata se lasă să se odihnească aproximativ 30 de minute.
- După cele 30 de minute, se ia forma de faguri și se pune pe aragaz, cu un strop de ulei, să se încălzească. Eu am o formă pentru faguri veche, dar am văzut că se pot face și la aparatul de făcut gaufre. Când e încălzită bine luăm cu o linguriță din aluat și punem 2 grămăjoare în formă, păstrând o distanță în ele. Închidem forma și după 1-2 minute (la început se fac mai greu, dar pe parcurs ce se încinge bine se fac foarte repede) întoarcem pe cealaltă parte.
Cremă
- Cu un tel batem ouăle cu zahărul până se omogenizează, adăugăm laptele, cacaua și amestecăm. Punem și amidonul și punem la foc mic (eu folosesc o tablă, să nu pun direct pe ochi) și amestecăm să nu se lipească.
- Când începe să se îngroașe amestecăm aproape continuu. Dacă nu se îngroașă suficient mai adăugăm 1-2 linguri amidon.
- Când e gata luăm de pe foc, adăugăm esența și margarina și lăsăm să se răcească bine.
- Lipim cu cremă doi câte doi făgurei și lăsăm să se înmoaie, de preferat peste noapte.