Farfuria Colorată

Farfuria Colorată

  • Prima pagină
  • Prăjituri
  • Torturi și rulade
  • Brioșe și checuri
  • Fursecuri și biscuiți
  • Aluaturi dulci și sărate
  • Altele
  • Contact
Farfuria colorată

farfuria.colorata

farfuria.colorata
Turtă dulce poloneză, absolut minunată. E genul Turtă dulce poloneză, absolut minunată. E genul ăla de dulce pe care daca îl guști o dată, îl mai vrei și a doua oară. Am făcut rețeta asta anul trecut, pe vremea asta, însă nu știu cum de nu am postat.
Anul asta musai am sa o refac, căci e tare tare bună.

Rețeta e în link la bio sau la story.

#piernik #turtadulce #retetedecraciun
Fursecuri cu nucă Minunate, perfecte pentru Cră Fursecuri cu nucă

Minunate, perfecte pentru Crăciun, foaaarte ușor de făcut 🙂

Ingrediente biscuite
3 gălbenușuri
80 grame zahăr pudră
140 grame unt la temperatura camerei
280 grame făină

Ingrediente bezea
3 albușuri
esență de vanilie
150 grame zahăr
150 grame nucă măcinată

În pus
jumătăți de nucă

Pregătire biscuite:
Gălbenușurile le mixăm cu zahărul, apoi adăugăm untul și făina. Amestecăm totul bine. Înfoliem aluatul și-l dăm la rece pentru 30 de minute.

Pregătire bezea cu nucă:
Bezeaua se face la fel de repede ca biscuitele. Doar am zis că este o rețetă super ușoară. Mixăm albușurile cu un praf de sare, vanilia și zahărul până obținem o bezea fermă. Adăugăm nuca măcinată și amestecăm cu o lingură. Facem mișcări ușoare, de jos în sus, ca să păstrăm aerul din bezea.

Cum formăm fursecurile?
Întindem aluatul într-un strat nu foarte subțire. Decupăm cerculețe, în mijlocul cărora punem o linguriță de bezea, peste care punem câte o jumătate de miez de nucă.
Dacă vi se pare că bezeaua nu este suficient de fermă ca să se coacă frumos, mai adăugați puțină nucă măcinată.
Coacem timp de 15-20 de minute la 180 de grade în cuptorul preîncălzit.

#fursecuri #fursecuridecraciun #christmasrecipes #biscuiti #retete #reteteculinare #instafood
Prăjitură cu cremă de nucă și glazură de cio Prăjitură cu cremă de nucă și glazură de ciocolată 

Ingrediente pentru blat:
5 albușuri
un praf de sare
5 linguri de zahăr
5 gălbenușuri
5 linguri de făină
esență de vanilie

Ingrediente cremă de nuci:
150 grame nucă măcinată
100 grame zahăr
1 lingură amidon
150 ml lapte
esență de vanilie
200 gr unt

Ingrediente glazură:
1 tabletă ciocolată amăruie
3-4 linguri lapte

Preparare blat:
Blatul se face extrem de ușor. Practic, e metoda clasică. Albușurile le batem spumă cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până ce spuma devine o bezea lucioasă, care nu cade dacă vom întoarce bolul.
Adăugăm gălbenușurile și le amestecăm cu o spatulă sau lingură. Mișcările să fie largi, ușoare, de jos în sus. Deci nu ne apucăm să amestecăm ca-n mămăligă, că altfel nu vom obține un blat pufos.
Adăugăm și făina și la fel, amestecăm. Acum adăugăm și un strop de esență de vanilie. Compoziția o turnăm într-o tavă 23x33 cm și dăm la 180 de grade, timp de 20-25 de minute sau până trece testul cu scobitoarea.

Preparare cremă de nuci:
Adăugăm toate ingredientele, mai puțin untul, într-un vas. Le amestecăm puțin, cât să se omogenizeze, apoi punem vasul pe foc și amestecăm până se îngroasă și va arăta ca o cremă.

Lăsăm să se răcească bine de tot.

Spumăm untul și adăugăm crema de nuci. Așezăm crema pe blatul răcit și el.

Pentru glazurare, topim ciocolata amăruie cu laptele. Dacă nu se întinde bine, mai punem puțin lapte, dar nu trebuie să fie nici foarte lichidă că nu se mai întărește.

Lăsăm câteva ore, peste noapte ar fi mai bine și apoi putem să feliem
Se ia o farfurie faină, se așază o plăcintă c Se ia o farfurie faină, se așază o plăcintă cu mere. Din păcate nu există răbdarea de a o poza, așa că se taie subtil o bucată ca să se deguste. Îhâm. E bună! Fragedă, aromată cu scorțișoară și puțină nucșoară, e desertul perfect de toamnă.

Ingrediente aluat:
500 grame făină
200 grame unt
3 gălbenușuri
150 grame zahăr
jumătate pliculeț praf de copt
100 ml lapte

Ingrediente umplutură:
1 kg mere răzuite
5 linguri zahăr
1 lingură scorțișoară
1 pliculeț zahăr vanilat

Preparare
Preparare aluat:
Untul tăiat cubulețe îl amestecăm cu ajutorul degetelor cu făina până ce se încorporează. În câteva minute vom obține un aluat nisipos.
Adăugăm apoi zahărul, gălbenușurile, praful de copt și omogenizăm. La final punem laptele și amestecăm bine cât să obținem un aluat ușor lipicios. Am preferat să nu mai adaug făină acum, ci la final, când voi întinde foile.

Înfoliem aluatul și-l dăm la rece cât pregătim umplutura.
Preparare umplutură:
Spălăm merele și le tăiem în 2-3 în așa fel încât să le putem da pe răzătoare cu partea cea mai mare.
Adăugăm zahărul și scorțișoara și călim pe foc până ce se înmoaie foarte bine și își lasă zeamă. Dăm deoparte și le răsturnăm într-o sită să se scurgă.

De aici nu mai e decât un pas. Ori formați o plăcintă clasică cu foi întinse ori așezați sub formă de tartă 🙂

#placintacumere #tartacumere #desertdetoamna #recipe #autumnrecipes #dulciuri #desertcumere #foodporn #dulciuridecasa #placinta
Ce poți face în vreo 45 de minute? O prăjitură Ce poți face în vreo 45 de minute? O prăjitură super rapidă cu o cremă lejeră și plină de calorii.
Azi dimineață parcă mă mâncau degetele așa că m-am apucat repejor de treabă.
Am făcut în 10 minute un blat. În timp ce s-a copt am făcut o cremă și am avut îndată un dulce de weekend.
Dacă vreți să săriți peste partea cu blatul, atunci folosiți pișcoturi ș uite așa scăpați și de copt.

#dulciuri #pornfood #foodphotography #instafood #prajituri #prajituridecasa #retete #reteteculinare
Un deliciu prăjitură asta. E un pic mai mult de Un deliciu prăjitură asta. E un pic mai mult de lucru la ea, dar merita tot efortul! 

Link in bio pentru rețeta.

#goodfood #prajituri #prajituridecasa #instagood #instafood #prajurit #poftabuna #foodporn
Prăjitură Petre Roman, simpatica și delicioasa. Prăjitură Petre Roman, simpatica și delicioasa. Are cam multicel zahar, însă avea și mai mult. I am scăzut aproape dublu cantitatea și parcă tot as mai avea de unde. 

Ingrediente pentru un singur blat (vom avea nevoie de 3 blaturi la final):
3 albușuri (am folosit ouă mari)
un praf de sare
70 grame zahăr
3 gălbenușuri
praf de copt
40 ml lapte
100 grame făină
esență de vanilie

Ingrediente pentru cremă:
4 gălbenșuri
un praf de sare
150 grame zahăr
5 linguri amidon
700 ml lapte
100 grame unt
esență de vanilie

În plus:
50 de grame de zahăr – pentru primele 2 blaturi

Ingrediente pentru bezea:
4 albușuri
100 gr zahăr

 
Pregătire blaturi:
Mixăm spumă tare albușurile cu zahărul și un praf de sare. Adăugăm gălbenușurile, praful de copt și laptele. Omogenizăm bine și adăugăm făina, pe care o amestecăm cu o spatulă și cu mișcări ușoare, de jos în sus, pentru a nu pierde aerul din compoziție. Turnăm într-o tavă 25x35 și dăm la cuptor la 180 de grade până este copt. Durează destul de puțin, fiind un blat foarte subțire, așa că stați cu ochii pe el.

În timp ce se coace acest blat, ne apucăm de următorul.

Pregătire crema de vanilie:
Gălbenușurile le frecăm cu un praf de sare, apoi cu zahărul. Punem amidonul și laptele fierbinte și amestecăm ca să nu se formeze cocoloașe. Punem vasul pe foc mic și amestecăm. În câteva minute se va îngroșa. Dăm deoparte și adăugăm untul.

Pregătire bezea:
Într-un un vas pus deja la bain marie (adică deasupra unui alt vas în care fierbe puțină apă – nu trebuie ca vasul de deasupra să atingă apa) punem albușurile, pe care le mixăm la viteză mică. Am ținut cam 10 minute – facem asta ca să pasteurizăm oul. Astfel se distrug posibilele bacterii. Dăm deoparte apoi și mixăm ca să grăbim răcirea. Când s-au răcit cât de cât adăugăm zahărul și continuăm cu mixerul până obținem o bezea fermă.

Asamblare:
Așezăm primul blat, pe care turnăm zahăr caramelizat (ținem zahărul pe foc până ce prinde o culoare frumoasă). Mișcați-vă repede, altfel zahărul se întărește. Peste zahărul caramelizat întindem un strat de cremă.

Urmează blat, iar zahăr caramelizat (pregătit chiar înainte de a-l întinde, nu faceți de dinainte), cremă, ultimul blat - bezea.
Din aceste ingrediente ies 4 mucenici gigant, 5, c Din aceste ingrediente ies 4 mucenici gigant, 5, chiar 6 mai mici. Sunt delicioși și foarte pufoși.

Ingrediente:

125 ml lapte
30 grame zahăr
coajă de lămâie
esență vanilie
5 grame drojdie uscată
300 grame făină
1 ou
25 ml ulei

Pentru umplutură:

150 grame nucă măcinată
40 grame zahăr pudră
40 ml lapte
1 linguriță cacao
esență de rom

În plus:

1 gălbenuș
miere
nucă măcinată

Preparare:

Punem laptele împreună cu zahărul pe foc. Adăugăm esența și coaja de lămâie și încălzim ușor, amestecând continuu să se dizolve zahărul. 

Când este călduț luăm o lingură sau două și frecăm drojdia. Într-un vas încăpător cernem făina și în mijlocul ei turnăm drojdia diluată, apoi acoperim cu făină (de pe margini, nu punem alta!)

Lăsăm 10 minute. Apoi adăugăm un praf de sare, oul și laptele (călduț, să nu frigă) și începem să omogenizăm, după care să frământăm. Turnăm uleiul în fir subțire în timp ce frământăm.

Eu l-am frământat cam 5 minute. Acoperim apoi vasul cu o folie alimentară și lăsăm la dospit, în loc ferit de curent. Este suficientă o oră- o oră și un pic, timp în care el își va dubla volumul. 

Cât dospește aluatul, ne ocupăm de umplutură. Într-un castron vom pune nuca, cacaua și zahărul pudră și vom turna laptele. Trebuie să iasă ca o pastă mai tapănă. Dacă e nevoie mai adăugați puțin lapte. Punem și esență de rom și amestecăm. 

După ce este gata aluatul, îl împărțim în 4 bile aproximativ egale. Fiecare bilă o întindem într-un șnur de 30 cm, peste care vom trece cu sucitorul ca să obținem o fâșie lată.
Vom punem pe margine umplutură (o împărțiți ochiometric în 4, ca să se ajungă), apoi vom rula fâșia. Obținem un snur lung pe care îl lipim la capete și apoi rulam in forma dorita. Se pot face și în formă de 8.

După ce formăm cei 4 mucenici îi mai lăsăm 30 minute la dospit în tavă. Îi ungem cu gălbenuș de ou. Apoi îi coacem pentru 20 de minute la foc mediu (180°).

Când sunt gata, îi ungem cu miere din belșug și presărăm nucă! Îi mâncăm proaspeți. Se pot păstra însă, în recipiente închise bine.

#mucenici #mucenicimoldovenesti #sfintisori #traditional #reteteculinare #retetecalamama #poftabuna
#turtadulce #piernik #christmasrecipes #turtadulce #piernik #christmasrecipes
Cozonac tradițional după rețeta mamei mele. Rețeta e în repere și e minunată ❤️

#cozonac #cozonacdecasa #traditional #bucatetraditionale #poftabuna #reteteculinare #retetadeacasa
Brownie cu ciocolată. Cu @heidi.chocolate mai exa Brownie cu ciocolată. Cu @heidi.chocolate mai exact, care este minunată! 
Până am făcut pozele, am și mâncat două bucăți de prăjitură, căci și ea, tare bună a ieșit. Din păcate a ieșit o tava mică, așa că sigur va fi refăcută cat de curând. 
Rețeta e de la @mihai.gateste  și cu ocazia asta mă înscriu și eu în concurs. Poate cine știe, vine Moșu'.

#heiditocook #heidichocolate #brownie
Prăjitură cu mac și portocală, o minunăție d Prăjitură cu mac și portocală, o minunăție de prăjitură. Ce e drept, combinația poate nu e tocmai pe placul tuturor, e ori ori. Dar eu zic că merită încercată 🙂

Blat cu mac:
6 ouă
150 grame zahăr
100 grame mac măcinat
125 grame făină

Blat cacao:
3 ouă
75 grame zahăr
55 grame făină
20 grame cacao
esență rom

Crema de portocale:
4 gălbenușuri
200 grame zahăr
7 linguri amidon
900 ml suc de portocale
200 grame unt

250 ml smântână pentru frișcă

 
Preparare
Pregătire blat cu mac:
Separăm ouăle. Albușurile le batem spumă cu un praf de sare, apoi cu zahărul până ce vom obține o spumă pufoasă și fermă. O bezea mai exact. Punem gălbenușurile și amestecăm. Apoi adăugăm macul măcinat și făina și omogenizăm cu o spatulă. Facem mișcări ușoare, de jos în sus, nu amestecăm energic în toate direcțiile, pentru că vom pierde tot aerul, din compoziție.

Turnăm compoziția într-o tavă 22x32 și coacem în cuptorul preîncălzit pentru 15-20 de minute sau până prinde culoare. Îl lăsăm să se răcească și îl tăiem în 2.

Pregătire blat cu cacao:
Procedăm ca la blatul cu mac. Albușuri + zahăr până se face bezea fermă, gălbenușuri, apoi punem făina, cacaua și esența. Coacem în aceeași tavă.

Pregătire cremă de portocale:
În primul rând eu am stors sucul. Am folosit un suc de portocale proaspăt stors, am vrut o cremă de portocale cu un gust super intens. Asta am și obținut, doar că la final am mai adăugat un pic de zahăr. Contează extrem de mult tipul de portocale și dacă sunt mai dulci, mai acre.
Într-un vas pe care urmează să îl punem pe foc, batem gălbenușurile cu zahărul, adăugăm amidonul și sucul de portocale. Dacă nu aveți atâta suc, puteți folosi jumate lapte jumate suc.
Omogenizăm cu un tel și punem pe foc, amestecând până vom obține o cremă groasă. Dăm deoparte și lăsăm să se răcească bine.

Între timp, spumăm untul și când crema noastră este rece, o punem lingură cu lingură peste unt, continuând să mixăm. Gustăm și dacă mai trebuie zahăr, mai adăugăm, dar atenție! folosim zahăr pudră!

Asamblare:
Împărțim crema în mod egal în 2 recipiente, astfel obținem straturi egale.
Așezăm blatul cu mac, întindem un strat de cremă, așezăm blatul cu cacao,, punem cel de-al doilea strat
Mai multe... Follow pe Instagram
Canal YouTube Pagina Facebook Pagina Pinterest

Categorii

  • Altele
  • Aluaturi dulci
  • Brioșe și checuri
  • Fursecuri și biscuiți
  • Prăjituri
  • Torturi și rulade

Retete publicate recent

  • Fursecuri glazurate cu nucă

  • cornulețe cu unt și rahat

    Cornulețe cu unt și rahat

  • Prăjitură cu cremă de nucă și glazură de ciocolată

  • Prăjitură cu 3 creme – cea mai bună prăjitură!

  • Prăjitură Petre Roman

  • Prăjitură poloneză din turtă dulce sau Piernik

nucă fructe post gem de zmeură marmeladă migdale banane magiun Oreo bezea zahăr ars mure fulgi de ovăz unt de arahide mac ganache de ciocolată caramel ness prune pișcoturi cafea scorțișoară portocale lămâie smântână ciocolată amăruie cicolată albă zmeură ciocolată albă portocală

Farfuria Colorată – rețete savuroase

Farfuria Colorată a luat naștere din pasiunea pe care mi-am descoperit-o odată ce am încercat să fac de una singură un chec banal. De atunci sunt într-o continuă căutare de gusturi și experiențe noi, pe care le împărtășesc aici, cu voi.

Contact

Retete publicate recent

  • Fursecuri glazurate cu nucă

  • cornulețe cu unt și rahat

    Cornulețe cu unt și rahat

  • Prăjitură cu cremă de nucă și glazură de ciocolată

Categorii rețete

  • Altele
  • Aluaturi dulci
  • Brioșe și checuri
  • Fursecuri și biscuiți
  • Prăjituri
  • Torturi și rulade
© Copyright 2017-2022 Farfuria Colorată. Toate drepturile rezervate.