cozonaci pufoși cu nucă

Cozonaci pufoși cu nucă – rețetă tradițională

Cozonaci pufoși cu nucă – cui nu-i plac? De câte ori mă gândesc că vine iarna, mă gândesc deja la mirosul ce pune stăpânire pe toată bucătăria, la mulțimea de coji de nuci sparte și la momentul când începem să rupem din cozonacul proaspăt scos din cuptor. Cine mai are răbdare să se răcească? Aromat, cu o crustă fantastică și un miez moale și pufos merită pe deplin întreaga muncă depusă. Cu toate că fie vorba între noi, mare muncă nu-i! Migăloși nu sunt, nu avem de lipit ca la rețeta de nuci de exemplu coajă cu coajă.

La cozonac e mai mult de așteptat – să dospească, să se coacă! Dar ziceți voi, nu merită?

cozonaci pufoși cu nucă
Printare rețetă
5 from 8 votes

Cozonaci pufoși cu nucă - rețetă tradițională

Preparare45 mins
Gătire1 min
Timp total2 hrs 46 mins
Porții: 2 cozonaci

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 50 grame drojdie proaspătă
  • 250 grame zahăr
  • 3-4 pliculețe zahăr vanilat
  • 500 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 5 gălbenușuri
  • sare
  • esență lămâie+ coajă rasă de lămâie

Umplutură:

  • 400 grame nucă
  • 5 albușuri
  • 5 linguri zahăr
  • 3 linguri cacao
  • rahat, stafide opțional

Preparare

  • Cernem făina de 3 ori într-un vas mare, încăpător. Facem apoi o “groapă” în mijlocul vasului (nu ajungem însă la fundul vasului). Punem laptele împreună cu zahărul și zahărul vanilat pe foc, încălzindu-l ușor. Trebuie să se topească zahărul, însă să nu fiarbă.
  • Dizolvăm drojdia în câteva linguri din laptele încălzit și o turnăm în groapa pe care am făcut-o în făină.
  • După ce turnăm drojdia presărăm puțină făină (făina pe care o avem deja în vas, nu vorbim de altă făină) deasupra (cât să acoperim) și așteptăm 10 minute.
  • După 10 minute va arăta așa. Drojdia s-a activat și se poate vedea cum a erupt, ca un vulcan. Dacă nu s-a crăpat și nu a „erupt”, atunci mai așteptăm.
    maia cozonac
  • Separat frecăm gălbenușurile cu sarea, punem coaja de lămâie și apoi adăugăm această compoziție în vasul cu făină. Turnăm și restul de lapte și cu mâinile începem să amestecăm. Omogenizăm bine.
  • Începem să turnăm în fir subțire uleiul, cu care ne ungem și mâinile și continuăm să frământăm. Din când în când mai turnăm ulei. Dacă e nevoie turnați mai mult de 100 ml.
  • La început, când făcea mama cozonaci (pe atunci încă novice) când îi frământa și aluatul încă se lipea de mâini și de vas adăuga făină. Ieșeau niște cozonci de îi puteai folosi pe post de bolovani când se răceau. Așadar nu adăugați făină, ci ulei!
  • Dacă aveți răbdare frământați-i 30 de minute. Eu mai mult de 10-15 minute nu am făcut-o niciodată. Apoi acoperiți vasul și lăsați-l la căldură, la dospit.
  • Cât dospește aluatul facem umplutura. Batem albușurile spumă cu zahărul, punem nuca, praful de cacao și amestecăm bine.
    umplutură cozonac
  • Când aluatul a crescut considerabil (1 oră jumătate- 2) îl împărțim în 2 bile. Fiecare bilă o împărțim în 2.
    cozonaci pufoși
  • Întindem fiecare bilă pe un blat uns cu ulei și punem umplutură.
  • Rulăm fiecare foaie.
  • Împletim în 2, punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt și mai lăsăm la crescut.
  • Înainte să-I băgăm în cuptor îi ungem cu gălbenuș de ou și presărăm zahăr.
  • Coacem la foc mediu spre mare primele 15 minute, apoi lăsăm focul mai mic. Dar asta depinde de fiecare cuptor. Mie de obicei au tentința să mi se bronzeze prea tare așa că după jumătate de oră-40 de minute pun hârtie de copt deasupra lor, în cuptor. Astfel nu se înnegresc, nu se ard, rămân frumoși. Eu îi coc fix o oră.
    cozonaci pufoși cu nucă

Imagini trimise de cititori

Ai încercat rețeta "Cozonaci pufoși cu nucă – rețetă tradițională"? Fă o poză și încarc-o aici!

Similar Posts

39 Comments

  1. La câte grade se coc? Mulțumesc

    1. Nu am cuptor cu grade, am unul clasic, dar din câte am citit la 180 de grade primele 10-15 minute, apoi reduceți la 170. Urmăriți-i, dacă pare că se înnegresc sau se ard mai reduceți. Cuptorul să fie încins când îi băgați.

  2. 5 stars
    Bună ziua. Super rețeta, de când am descoperit-o numai cu ea fac cozonaci! Vroiam sa va întreb, ce dimensiune au tavile? Mulțumesc!

    1. Mulțumesc de apreciere! Dimensiunea tăvilor este de 12×30 🙂

      1. Cea mai bună rețeta. Mi-au ieșit super gustosi si frumoși din prima.Ii iubesc cat de bun sunt.Multumesc pentru rețeta 🤗🙏😇❣

  3. 5 stars
    Cea mai buna reteta de cozonac. Au iesit senzationali!

    1. Mă bucur că este pe gustul dumneavoastră 🙂 Vă aștept și cu o fotografie.

  4. Pt a doua oară în viața mea când fac cozonac , dar aceasta rețeta este simpla și ușoară pt cine vrea sa mănânce un cozonac de casa !Vă recomand aceasta rețetă , mi-ai ieșit super buni !Mulțumesc mult

    1. Mă bucur că au ieșit pe placul dumneavoastră! Vă aștept și cu o poză 🙂

  5. 5 stars
    Bun cozonac foarte bun pufos delicios

    1. Mulțumesc și mă bucur că v-a plăcut 🙂

  6. Buna ziua! Daca pun unt in loc de ulei este ok? Vreo schimbare?

    1. Este ok. Îl topiti și lăsați sa ajungă la temperatura camerei. În funcție de calitatea untului este posibil sa aveți nevoie de o idee mai mult.

      1. Multumesc frumos pentru raspuns!

  7. Sunt de acord cu reteta aluatului ,dar eu stiu de la mama mea care are aproape 80 de ani ca ,daca cozonacul este cu nuca atunci nu are ce cauta cacao si rahat in umplutura ,acesta este un cozonac cu :nuca ,cacao si rahat

    1. Este la alegerea dumneavostră dacă doriți să le puneți pe toate 3 ori doar 2, sau un singur ingredient din cele trei enumerate. Nu este singura rețetă de cozonac care le conține pe toate 3, asta vă spun sigur, sunt destui oameni care preferă așa!

    2. Mersi mult pt rețeaua.

  8. 5 stars
    Super rețeta, mi-au ieșit super cozonacii!

    1. Mă bucur că vă place! Să-i savurați cu poftă!

  9. Taviile se ung cu ulei sau unt si tapetate cu hartie de copt? Multumesc

    1. Doar tapetate cu hârtie de copt 🙂 Nu e necesar sa le mai ungeți.

      1. Am incercat reteta, au crescut foarte frumos, doar ca a doua zi cand i-am taiat nu erau pufosi ca in poza de pe site, sa fie de vina ca am pus aluatul la framantat in masina de paine? Ce tip de faina si drojdie folositi? Aveti vreun truc ca sa ramana proaspat, sa nu devina faramicios dupa cateva zile?
        Multumesc.

        1. Faina 000, orice făină găsesc. Drojdie secretul bunicii. Acum nu știu ce sa spun, depinde de modul în care ii frământați, de mână, de orice. Chiar dacă folosim aceleași ingrediente, aceleași vase, nu vor ieși la fel.
          După ce ii scot din cuptor, ii las să se răcească (unul îl rupt atunci cald) și ii infoliez în folie alimentară.

          1. Am facut…din nou cozonac pufos ! A iesit super bun ….foarte buna reteta !

            1. Mă bucur că este pe placul dvs și că v-a ieșit așa cum v-ați dorit! Poate reveniți și cu o poză 🙂

          2. Multumesc pt raspuns. Faina am folosit Grania pt cozonac, drojdie, secretul bunicii, am framantat la mana pana am incorporat bine toate ingredientele, apoi am mai pus la masina inca o framantare, plus dospitul tot acolo. In aceeasi zi, cozonacul este extrem de pufos, se rupe fasii, dar a doua zi deja devine mai indesat si greu, nu stiu ce se intampla. I-am si infoliat a doua oara cand i-am facut, se mentin un pic mai pufosi dar tot se schimba structura aluatului.
            Mai exersez…pana imi fac mana.

  10. 5 stars
    Cea mai usoara si sigura rețetă!Mulțumesc mult!

    1. Mulțumesc! Să îi savurați cu plăcere 🙂

  11. Au iesit perfecti. Cei mai buni cozonaci sunt cei care contin toate trei ingredientele : nuca,cacaco si rahat. Sunt super multumita de cum au iesit.

    1. Ce mă bucur! Să îi mâncați sănătoși 🙂

  12. Buna ziua!Vreau sa fac si eu acesti minunati cozonaci si vreau sa va intreb daca pot folosi drojdie uscata!

    1. Îmi pare rău că va răspund asa târziu, acum am întrat sa vad comentariile. Se poate și cu drojdie uscata, urmați instrucțiunile de pe plic. Deși am o vaga impresie că drojdia proaspătă are un alt efect asupra creșterii.

      1. 5 stars
        la cuptorul electric cate grade trebuie sa fie si daca se poate coace la aer sau normal sus si jos

        1. La electric, 180 grade la început, 15-20 de minute (căldură sus, jos, ventilație), apoi reduceți la 170 grade pana trec proba scobitorii.

  13. 5 stars
    Un cozonac foarte bun

  14. 5 stars
    Super tare rețeta a ieșit foarte buna. Ai idee de ce mi-au pocnit foarte tre?

    1. Mă bucur că au ieșit pe placul dvs! Cauzele sunt mai multe. Dar poate i-ați întins prea mult, adică se vedea foarte tare umplutura pe deasupra sau nu i-ați lăsat suficient la dospit după ce i-ați pus în tavă.

  15. Au ieșit foarte buni ! Excelenta rețeta ! Mulțumim ! Am încărcat și o poza ….

    1. Mulțumesc! Mă bucur că au fost pe gustul dvs! Am aprobat-o acum 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating