Cozonac pufos cu smântână și cremă de nucă, o rețetă super delicioasă și foarte simplu de făcut. Nu știu de ce se teme lumea să pregătească cozonaci, căci se fac extrem de ușor. Contra reputației de preparat complicat, care necesită extra cunoștințe și experiențe culinare, eu zic că nu-i deloc așa. În afară de a amesteca laolaltă niște ingrediente și a frământa măcar 5 minute, nu e mare scofală.
Și dacă tot am făcut clasicul, mărețul, tradiționalul cozonac pufos cu nucă, așa cum l-am pomenit eu de la mama, am zis să mai schimb rețetele, din dorința de a avea diversitate. Apropo, rețeta mea de cozonac tradițional, e una fabuloasă, ies doi cozonaci babani – musai să o încercați (o găsiți dacă dați click pe poza de mai jos).
Rețeta de cozonac pufos cu smântână și cremă de nucă este fix ceea ce trebuie dacă vă plac cozonacii care se rup fâșii fâșii, cozonacii aromați și pufoși și cel mai important, cei care ies din mâinile voastre!
Cozonac pufos cu smântână și cremă de nucă
Ingrediente
- 200 ml lapte
- 320 grame zahăr
- 150 grame unt topit și răcit
- 50 grame drojdie
- 1 kg făină
- 5 gălbenușuri
- o linguriță rasă de sare
- 200 gr smântână
- 50 ml ulei
- coajă de lămâie
- esență de vanilie
Umplutură:
- 5 albușuri
- 150 gr zahăr
- 350 gr nucă
- o lingură cacao
- esență rom
- rahat
Preparare
Preparare aluat:
- Adăugăm zahărul (păstrăm o linguriță-două) în lapte și îl punem pe foc, să se încălzească și să se topească zahărul. Apoi lăsăm să se răcească.
- Drojdia o pisăm și adăugăm peste ea cele 2 lingurițe de zahăr păstrate. Lăsăm 1 minut, apoi începem să frecăm până ce începe să se lichefieze. Cu alte cuvinte, va deveni lichidă.
- Gălbenușurile le frecăm cu sarea.
- Cernem făina, facem în mijlocul ei o adâncitură și punem drojdia. O acoperim cu făină și lăsăm 10 minute, timp în care se va activa și va erupe, ca un vulcan.
- Adăugăm acum toate ingredientele, mai puțin untul topit.
- Începem să frământăm, adăugând untul treptat. Frământăm cam 10 minute, apoi lăsăm la dospit, la loc cald, ferit de curent.
Preparare umplutură:
- Batem albușurile cu zahărul. Nu am bătut spumă de tot, doar cât să se lege un pic. Dacă veți urmări video, veți observa că e mai lichid amestecul.
- Adăugăm nuca, esența și cacaua și amestecă.
Cum pregătim cozonacul?
- După câteva ore de dospit, aluatul se va tripla. Îl împărțim în 2 bucăți egale. Fiecare bucată va veni împărțită la rândul ei pe jumătate.
- Întindem fiecare jumătate, o ungem cu umplutură, punem rahat și rulăm. Împletim cele două suluri de aluat.
- Punem cozonacii la dospit încă 30 de minute, apoi îi ungem cu gălbenuș bătut cu o lingură de apă și presărăm zahăr. Coacem în cuptorul preîncălzit timp de 10 minute la 180 de grade, apoi la 170 de grade până ce sunt gata. Faceți testul cu scobitoarea.
- Ca să nu se ardă deasupra, puneți hârtie de copt. Când sunt gata, lăsați-i un pic să se răcorească și dacă nu rezistați tentației, devorați-i! Sunt delicioși!