Cozonac de post cu nucă – aromat, pufos și extra gustos! Nici nu zici că nu conține ouă, lapte, așa de bun este. Este prima oară când fac acest cozonac, însă cu siguranță nu va fi ultima oară. Avantajul este că are ingrediente la îndemână, e o rețetă economică și cu toate astea rezultatul este foarte bun. Dezavantajul? Ei bine, nu are!
Cozonac de post cu nucă, un cozonac care după cum puteți vedea este plin de umplutură. Nouă ne plac cozonacii bogați în umplutură. Ar mai fi mers și niște rahat, însă mie nu-mi place deloc rahatul.
Din cantitățile de mai jos a ieșit un singur cozonac. A fost mai mult o încercare, să vedem ce gust are. Delicios! Dacă nu țineți post, atunci recomand rețeta de cozonaci pufoși cu nucă, o rețeta de dulce, la fel de gustoasă și aromată.
Ingrediente
- 500 grame făină
- 300 ml apă (carbogazoasă dacă vreți)
- 10 grame drojdie uscată
- coaja rasă de lămâie
- 3 linguri zeamă de lămâie
- 130 grame zahăr
- 70 ml ulei
- un praf de sare
Umplutură
- 150 grame nucă măcinată
- 2 linguri cacao
- 4 linguri zahăr
- 50 ml apă
- esență de rom
Pentru uns
- un strop de ulei
- zahăr
Preparare
- Punem apa împreună cu zahărul să se încălzească. Amestecăm să se topească zahărul și avem grijă ca apa să nu înceapă să fiarbă. Luăm 2 linguri din acest amestec de apă cu zahăr (să fie călduț) și punem peste drojdia uscată. Eu am folosit drojdie uscată Pakmaya. Un pliculeț are 10 grame și este recomandat pentru 500 de grame de făină. Dacă folosiți altă drojdie, atunci respectați ce scrie pe pliculeț. Diluăm astfel drojdia amestecând bine cu coada unei linguri.
- Într-un vas încăpător cernem făina. Eu am folosit făină tip 650, pentru că nu mai aveam tip 000. N-a fost nicio problemă, doar că a trebuit să mai pun puțină. Punem drojdia (în mijlocul vasului, într-o adâncitură) și acoperim cu un strat de făină subțire. Lăsăm 10 minute.
- Adăugăm apoi mirodeniile, sarea și restul de apă și începem să omogenizăm. Turnăm uleiul în fir subțire și frământăm până ce obținem un aluat nelipicios. Am frământat cam 20 de minute. Dacă simțiți la mână că încă se lipește și e prea moale, atunci mai adăugați o lingură- două de făină. Mie mi-au mai intrat cam 30 de grame făină.
- Punem aluatul într-un vas, acoperim cu folie și lăsăm la crescut 1 oră și jumătate sau până își dublează volumul.
- Între timp ne apucăm de umplutură. Măcinam nucile (eu le-am lăsat mai mărișoare, nu le-am măcinat fin), adăugăm cele 2 linguri de cacao, zahărul (gustați și decideți dacă mai puneți sau nu în plus), esența și apă cât să obținem o cremă. Mie așa cum am spus la ingrediente mi-au intrat 50 ml de apă.
- Când aluatul a crescut, îl împărțim în 2. Fiecare bucată o întindem într-o foaie dreptunghiulară, punem jumătate din umplutură, apoi rulăm. La fel procedăm și cu a doua bucată.
- Împletim apoi cele două rulouri și punem cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Mai lăsăm la crescut 15 minute, timp în care pornim și cuptorul să se încălzească bine.
- Înainte de a-l băga la cuptor, ungem cozonacul ajuntându-ne de o pensulă cu puțin ulei și presărăm zahăr tos deasupra.
- Am copt cozonacul timp de 45 de minute la foc mediu (180°) ]n ultimele 10 minute am lăsat însă focul mai micuț, să nu se ardă (cuptorul meu arde). Durata variază în funcție de cuptor. Când îl vedeți că prinde culoare, băgați o scobitoare. și vedeți dacă sunt gata sau nu. Dacă tinde să se ardă, atunci imediat cum se colorează puneți hârtie de copt deasupra.
- Ca de obicei nu am răbdare până se răcește, așa că l-am tăiat cald și am mâncat tot cald, că așa îmi place!