Cozonac cu cacao și umplutură de ciocolată, un gust mai altfel decât clasicul gust de cozonac cu care am fost sau suntem obișnuiți. Este un cozonac care nu are deloc nucă, numai bun pentru cei care nu o tolerează. L-am făcut într-o perioadă în care nuca pur și simplu mă făcea să mă simt rău, așa că am căutat alte umpluturi.
Așa am ajuns la cozonacul cu cacao și umplutură de ciocolată și tare mult mi-a plăcut! Rețeta video este filmată de mult tare, dar am zis că totuși să o postez și pe ea, chiar dacă e mai vechiuț stilul în care am filmat. Până la urmă contează să vedeți cum am făcut acest cozonac.
Alte rețete de cozonac găsiți în imaginile de mai jos, doar dând un click pe ele:
Cozonac cu cacao și umplutură de ciocolată
Ingrediente
- 500 grame făină
- 300 ml lapte
- 30 ml ulei
- 30 grame drojdie proaspătă
- 100 grame unt
- 170 grame zahăr
- 4 gălbenușuri
- esență de rom și vanilie
- coajă rasă de lămâie
- 1 linguriță rasă de sare
- zahăr vanilat
- 1-2 linguri cacao
Umplutură:
- 80 grame unt
- 80 grame ciocolată amăruie
- 50 grame zahăr
- 20 grame cacao
- esență de portocală
Preparare
- Punem drojdia într-un pahar și peste ea punem o linguriță de zahăr. Lăsăm un minut apoi frecăm și vom vedea cum drojdia devine lichidă.
- Separat, într-un vas încăpător punem 50 grame de făină (din cantitatea de mai sus), peste care turnăm 100 ml lapte pe care l-am dat în clocot. Să frigă tare laptele, e important. Amestecăm și lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
- După ce făina opărită a ajuns să fie călâie (călduță doar, da? să nu frigă, altfel vom dezactiva drojdia), vom pune drojdia peste ea. Aceasta va fi maiaua noastră.
- În alt vas amestecăm gălbenușurile cu sarea, zahărul, coaja de lămâie, esența și uleiul. Adăugăm și jumătate din cantitatea de unt topit (călduț) și restul de lapte, călduț și el. Amestecăm bine și turnăm acest amestec peste maia, care între timp a crescut și ea.
- Cernem restul de făină și începem să frământăm. Va fi extrem de lipicios, puteți să mai adăugați 50 de grame de făină, dar nu mai mult. De asemenea, ne ajutăm și de restul de unt topit, cu care ne vom unge mâinile permanent. Frământăm puțin și împărțim în 2 bucăți egale. Una va rămâne așa, în cealaltă adăugăm 1-2 linguri de cacao. Omogenizăm toată cacaua, chiar dacă e mai greu la început, veți vedea că pe parcurs vom obține un aluat maro. Lăsăm să dospească, timp în care ne ocupăm de umplutură.
Umplutură:
- Punem untul la topit și când este gata, adăugăm ciocolata ruptă bucățele. Lăsăm să se topească, apoi adăugăm zahărul amestecat cu cacao. La final punem esența, după preferințe. Eu am folosit de portocală, dar dacă nu vă place, folosiți de rom. Lăsăm să se răcească, timp în care se va mai întări.
- După aproape 2 ore de dospeală la loc cald și ferit de curenți, luăm aluaturile și le împărțim în 2 pe fiecare. Deci vom obține 2 bile albe, 2 bile negre.
- Întindem o bilă albă într-o foaie mai mare și peste ea vom întinde bila neagră. Punem jumătate din umplutură și rulăm. Umplutura să nu fie lichidă, altfel vă veți chinui. Băgați-o la rece după ce o pregătiți, astfel se va întinde și nu va curge. Pregătim la fel și celelalte două bile și la final împletim cele 2 rulouri.
- Le punem în tavă tapetată și mai lăsăm la crescut jumătate de oră. Ca un sfat, vă pot spune să faceți pereții tăvii mai înalți, să nu cadă cozonacul la crescut. Puteți folosi bețe de frigărui cu care susțineți hârtia de copt.
- Înainte de a coace cozonacul, îl ungem cu ou sau doar cu gălbenuș și presărăm zahăr. Coacem la 180 de grade timp de 45-50 de minute. Timpul nu e stas, asta depinde de cuptor. Cel mai indicat e să stați cu ochii pe el, să nu se ardă.
[…] […]