Cozonac cu aluat opărit

Cozonac cu aluat opărit – rețeta Silviei Jurcovan, un cozonac extrem de pufos și moale. Am vrut să încerc o rețetă de cozonac cu aluat opărit care să-mi reușească la sigur, așa că am ales cartea doamnei Jurcovan. Mi-a ieșit o minune de cozonac, extra pufos și foarte foarte crescut. Dacă nu aveam hârtia de copt înaltă, îmi dădea cozonacul pe afară.

Ce aș fi modificat la rețetă, ar fi fost cantitatea de zahăr. În carte scrie că este nevoie de 100 grame de zahăr, eu aș fi pus mai mult, poate chiar 200, pentru că nu este foarte dulce. Pentru cineva care nu mănâncă dulce deloc, este cantitatea potrivită, însă.

Aluatul este un pic cam dificil, la început veți avea un fel de lipici care vă va da bătăi de cap. Pe parcurs ce frământați parcă mai capătă o oarecare consistență. Recomandarea mea ar fi să vă mai spălați pe mâini din când în când și să reluați frământarea cu mâna curată și ștearsă bine. Oricum odată ce veți pune untul topit tot aluatul se va transforma sub ochii voștri. Va fi o plăcere să lucrați cu el.

Ce este diferit la acest cozonac? Este mult mai pufos și mai moale ca cel tradițional. Procedeul de pregătire nu este deloc dificil, așa că nu vă speriați. Mai jos aveți și un video pentru a înțelege mai bine.

Dacă doriți totuși să faceți cozonaci tradiționali, am să las rețeta mai jos. Doar dați click pe ea.

cozonaci pufoși cu nucă
cozonaci pufoși cu nucă

Cozonac cu aluat opărit

Preparare2 hrs
Gătire45 mins
Porții: 1 cozonac

Ingrediente

  • 500 grame făină
  • 300 ml lapte
  • 30 ml ulei
  • 30 grame drojdie proaspătă
  • 100 grame unt
  • 100 grame zahăr aș mai pune încă 70-100 gr
  • 4 gălbenușuri
  • esență rom vanilie
  • coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță rasă sare
  • zahăr vanilat

Umplutură:

  • 250 grame nucă măcinată
  • 4 albușuri
  • 4 linguri zahăr
  • esență de rom
  • cacao

Preparare

Pregătire aluat:

  • Pentru început vom pune 100 ml de lapte pe foc și lăsăm să clocotească.
  • Într-un vas încăpător punem 50 grame de făină. Când laptele e gata, turnăm peste făină și amestecăm bine. Obținem un fel de pastă pe care o lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
  • Cât timp se răcește făina opărită, lichefiem drojdia. Adică punem drojdia într-un păhărel, punem o linguriță de zahăr peste ea și o frecăm sau o lăsăm 1-2 minute. Vom observa că devine lichidă.
  • Turnăm drojdia peste pasta de făină opărită (care între timp a ajuns la temperatura camerei. Este un pas extrem de important, dacă pasta frige, efectul drojdiei se anulează - nu mai crește). Lăsăm 15 minute deoparte.
  • Separat, amestecăm gălbenușurile cu sarea, zahărul, esența, coaja de lămâie, uleiul și 50 de grame de unt topit și răcit. Rețeta spune doar 100 grame de zahăr. Eu aș pune mai mult, cu 100 nu iese chiar dulce. Aș urca până la un 170-200, după gustul meu. Tot aici punem restul de lapte călduț. Amestecăm bine și turnăm această compoziție peste maiaua anterior făcută.
  • Adăugăm restul de făină cernută și începem să frământăm. Nu vă speriați, o să arate tare rău, de parcă ar fi un lipici! Încercați să frământați așa ori mai adăugați maxim 50 de grame de făină - nu mai mult! Frământați măcar 5-10 minute, după care adăugați restul de unt topit și răcit. O să vedeți cum aluatul își schimbă consistența.
  • După încă 10-15 minute de frământat, punem la loc călduț, acoperit, într-un vas încăpător (va crește foarte mult) și lăsăm 1-2 ore sau până crește de nu se mai oprește.

Pregătire umplutură

  • Între timp pregătim umplutura. Mixăm bine albușurile cu sarea și cu zahărul până obținem o bezea, peste care punem nuca măcinată, cacaua și esența de rom. Dacă vă place mai dulce, mai adăugați zahăr pudră.
  • Când aluatul a crescut, îl împărțim în 2. Fiecare parte o vom întinde într-o foaie nu foarte subțire, o ungem cu umplutură, adăugăm rahat, stafide, etc. și rulăm. Împletim cele două părți.
  • Odată așezat în tavă, putem încinge cuptorul la 180 de grade. Cozonacul îl mai lăsăm jumătate de oră la dospit, apoi îl ungem cu ou și presărăm zahăr. Coacem timp de 45 de minute la 180 grade. Timp care poate varia, desigur, în funcție de cuptor.
  • Când îl scoatem, îl așezăm pe-o parte și lăsăm să se răcească ... asta dacă mai avem răbdare!

Video

Imagini trimise de cititori

Ai încercat rețeta "Cozonac cu aluat opărit"? Fă o poză și încarc-o aici!

Similar Posts

3 Comments

  1. […] Cozonac cu aluat opărit – Rețetă cozonac cu aluat opărit […]

  2. Frumos, spune-mi dimensiunea tavii.Multumesc.

    1. Am măsurat tava sus, (deci nu la bază unde este mai îngustă) și dimensiunea este de 30 cu 11.5. Seară faină!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating