Cozonac cu 20 de gălbenușuri, o rețetă cu succes garantat! Rețeta de cozonac moldovenesc cu 20 de gălbenușuri care strânge în jurul ei multe controverse. Unii spun că are prea multe ouă, dar rețeta este una veche, n-am inventat-o eu. Așa că dacă aveți de gând să veniți cu răutați în comentarii, vă recomand să pregătiți cozonacul mai întâi și veți vedea cât de bun este.
Secretele celui mai bun cozonac constă în frământare. Orice rețetă ar fi, dacă nu-i frământat corect și un timp destul de îndelungat n-are cum să iasă așa cum te aștepți. Urmează apoi ingredientele, care trebuie să fie la temperatura camerei, la fel cum și temperatura este importantă. Să nu stați într-o cameră unde e curent sau să nu se lase la dospit undeva unde e rece sau unde e un geam deschis. Asta desigur, dacă nu-s 40 de grade afară.
Mie mi-au ieșit așa de babani acești cozonaci că așa cum veți vedea că spun la finalul rețetei, nu am putut să îl scot din cuptor pe unul dintre ei. Deși grătarul a fost pus așa cum coc de obicei, așa cum am mai copt și alți cozonaci, n-a fost suficient spațiu de data asta, de aceea veți observa că sunt cam turtiți sus, pentru că a trebuit să îi scot cumva. În fine, vă las mai jos alte rețete de cozonaci, api trecem la vestitul cozonac cu 20 de gălbenușuri.
Dacă vă plac rețetele mele, nu ezitați să le dați un share pe Facebook, nu costă nimic. De asemenea vă aștept cu un subscribe și pe canalul meu de YouTube, unde puteți vizualiza modul de preparare a rețetelor mele.
Cozonac cu 20 de gălbenușuri
Ingrediente
- 250 ml lapte
- 300 grame zahăr
- 50 grame drojdie + 1 linguriță zahăr
- zahăr vanilat
- esență de vanilie
- coaja de la o lămâie
- 1 kg făină
- 20 de gălbenușuri
- 100 ml chefir
- 100 ml ulei
- 100 grame unt gras la temperatura camerei
- 1 lingură untură la temperatura camerei
Ingrediente umplutură:
- 10 albușuri
- 7 linguri zahăr
- 3 linguri cacao
- esență de rom
- 400 grame nucă
În plus:
- rahat
- un gălbenuș pentru uns
- zahăr pentru presărat
Preparare
- Pentru început punem laptele cu zahărul într-un ibric și punem la foc mic, amestecând să se dizolve zahărul, apoi dăm deoparte și adăugăm esența de vanilie/extractul de vanilie, zahărul vanilat și coaja de lămâie. Lăsăm laptele să ajungă la temperatura camerei.
- Separat, într-un alt vas mărunțim cubul de drojdie și presărăm deasupra o linguriță de zahăr. Începem să frecăm și în scurt timp vom observa cum se lichefiază.
- Untul îl amestecăm cu untura și le frecăm până ce obținem o pastă cremoasă.
- Într-un vas încăpător cernem făina. Facem o gaură în mijloc și turnăm drojdia. Lăsăm 10-15 minute. Între timp peste gălbenușuri adăugăm o linguriță rasă de sare și le frecăm. Le va ajuta să-și intensifice culoarea.
- După ce au trecut cele 10-15 minute, peste făină adăugăm gălbenușurile, chefirul, laptele și începem să omogenizăm întâi cu o lingură din lemn, apoi cu mâna.
- Vom turna uleiul puțin câte puțin, în timp ce mâna merge continuu. Când terminăm uleiul, adăugăm câte puțin din pasta de unt cu untură. După vreo 20 de minute de frământat, ar trebui ca aluatul nu mai fie așa e lipicios. Dacă totuși e foarte moale, mai adăugați făina. Dar nu exagerați cu final, altfel vor ieși niște bolovani.
- Am frământat vreo 20 de minute la mâna,, apoi am transferat aluatul la robot și l-am mai lasat la frământat cam 30 de minute. Acoperim vasul și lăsăm la dospit 2-3 ore.
Preparare umplutură:
- Albușurile le batem ușor cu un tel (nu e nevoie să fie o spumă), apoi adăugăm zahărul și amestecăm cât să se omogenizeze.
- Punem cacao și esența după gust. Apoi adăugăm nucile măcinate și amestecăm bine. Gustați și mai puneți zahăr dacă nu vi se pare dulce.
Pregătire cozonac:
- Împărțim aluatul în 2 bucăți egale. Fiecare bucată o împărțin în 6 bile. Pentru 1 cozonac vom avea nevoie deci de 6 bile. Fiecare bilă o întindem într-o foaie lungă cât tava în care vom coace și lată cât ne permite. Întindem un strat uniform de cremă și punem bucățele de rahat, apoi rulăm. Vom obține 6 astfel de rulouri.
- În tava de cozonac vom așeza hârtia de copt, apoi la baza tăvii vom pune 3 rulouri unul lângă altul. Urmează deasupra 2 rulouri și în vârf 1.
- Procedăm la fel și pentru celălalt cozonac. Lăsăm să mai dospească la căldură încă 20-30 de minute, după care ungem cu gălbenuș de ou și presărăm zahăr tos.
- !!! Cel mai indicat ar fi să înălțați hârtia de copt cu bețele de frigărui (punem bețele lipite de pereții tăvii, între hârtie și perete, astfel hârtia va sta în sus și nu-i va da voie cozonacului să cadă peste buza tăvii atunci când va crește la copt.
- Am copt cam 50 de minute la foc mediu. Marea problema a fost că unul dintre cozonaci (cel pe care l-am făcut primul și a stat mai mult la dospit) mi-a crescut așa de tare în cuptor că nu am putut să l mai scot, așa că a trebuit să îi rup partea de sus care nu ieșea. Apoi am mutat grătarul jos de tot și am micșorat focul.
- Au ieșit senzaționali! Unul dintre ei are 17 cm înălțime!