Ciocolată de casă – rețeta copilăriei. Când eram eu mică mică, ai mei primeau lapte praf mereu de la serviciu. Și pentru că nu prea aveam ce face cu el, mama ne făcea mereu ciocolată de casă. Nu am să uit niciodată cum așteptam cuminți să o taie și chiar dacă de multe ori nu se întărea îndeajuns și ne mai moscoleam pe degete sau trebuia să o mâncăm cu lingurița, pentru noi nu conta. Ne descurcam cum puteam mai bine și nu ne păsa prea tare, pentru că se mânca oricum.
Au trecut câțiva ani de atunci și parcă și ciocolata a rămas undeva în urmă. Am mai cumpărat eu „batonul copilăriei” din comerț, dar gustul e undeva pe lângă, nu-l atinge și nici nu provoacă amintiri.
Pentru alte dulciuri cu iz de copilărie, vă recomand rulouri cu cremă de cacao și vanilie sau chec pufos.
Ingrediente
Pentru partea neagră:
- 200 grame zahăr
- 100 ml apă
- 100 grame unt
- 250 grame lapte praf
- 30 grame cacao
- esență de rom opțional
Pentru partea albă:
- 200 grame zahăr
- 100 ml apă
- 100 grame unt
- 250 grame lapte praf
- esență de vanilie opțional
Preparare
- Punem zahărul și apa la fiert într-o cratiță adecvată (am folosit un tuciuleț). Amestecăm din când în când și din momentul în care începe să fiarbă (se va face o spumă albă) cronometrăm 5 minute. Nu mai mult, nu mai puțin, pentru că ori va ieși prea moale ori prea sfărâmicioasă. Citisem undeva că e bine să avem un pahar cu apă și din minut în minut să picurăm o picătură din siropul de zahăr cu apă. La început, picătura aceea la contactul cu apa se va sparge, se va împrăștia prin pahar, dar cu timpul va rămâne intactă. Eu m-am ghidat și după asta.
- După ce au trecut cele 5 minute, luăm de pe foc și adăugăm untul, apoi amestecăm până se topește.
- Cacaua am amestecat-o cu laptele praf și le-am cernut, apoi le-am adăugat peste sirop, amestecând rapid și bine ca să evit cocoloașele. Turnăm apoi într-o tavă și lăsăm deoparte.
- În loc de tavă am folosit o caserolă (nu aveam tavă mică) cu dimensiunea 12×1Am tapetat cu hârtie de copt, ca să pot să scot mai ușor.
- Pentru partea albă, modul de preparare este același, exceptând amestecarea laptelui praf cu cacaua. Turnăm compoziția albă peste cea neagră și dăm la rece pentru câteva ore. Când este gata tăiem după cum ne poftește inima.
- Se poate face doar ciocolată de casă albă, doar neagră, se pot adăuga diverse – nuci, stafide, merișoare, etc- sau se pot combina, așa cum am făcut eu. Totul depinde de gustul fiecăruia.
Mulţumesc pentru reţetă, caut lapte praf şi fac şi eu, tare dor îmi e!
Și eu trebuie să o refac 🙂
Ce fel de lapte praf?
De-a lungul timpului am folosit de la mărci anonime (simple pungi pe care nu scria absolut nimic, decat data expirarii) pana la marci cunoscute. Așa că nu tin cont de laptele praf folosit, însă ca să vă raspund la întrebare… am folosit mai des Rarău sau Dr Oetker 🙂