Nu știu cum e la voi, dar la noi săptămânal se coace ceva. De cele mai multe ori facem chec pufos, pentru că este mai la îndemână și mai ușor de făcut. Tocmai din cauza asta când mă gândesc la chec, mă gândesc la acasă. Și fiecare îl facem diferit. Mama face din ce în ce mai rar, dar atunci când îl face nu ai cum să nu știi că a fost mâna ei, are altă textură, alt gust, e altfel. Soră-mea îl face întotdeauna în tavă dreptunghiulară, bineînțeles că și al ei iese altfel, iar mie îmi place să fac chec în 3 culori. Tata și-a păstrat locul de degustator și consumator fidel.
Chec pufos- rețetă simplă
Porții: 2 checuri
Ingrediente
- 10 ouă
- 400 g. făină
- 400 g. zahăr tos
- praf de copt
- 4 linguri de cacao
- 8 linguri de ulei
- 1 praf de sare
- 1 pliculeț de zahăr vanilat.
Preparare
- Pentru început, separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile cu praful de sare, până se fac spumă tare, apoi adăugăm zahărul vanilat și zahărul tos puțin câte puțin și continuăm cu mixerul până se face ca o bezea.
- Gălbenușurile le amestecăm cu uleiul, turnat ca la maioneză, puțin câte puțin și când sunt amestecate bine, le turnăm peste albușuri. Mixerul poate să se ducă la culcare, vom folosi o lingură/spatulă la amestecat de acum, pentru a nu pierde pufoșenia.
- Adăugăm făina treptat și amestecăm. După ce terminăm cu făina adăugăm praful de copt.
- Când compoziția este gata, într-un bol separat turnăm jumătate din aceasta și o amestecăm cu cacaoa. Ca să aibă un aspect fain putem turna în jumătatea unei tăvi tapetate câte două linguri din compoziția albă. În mijlocul compoziției albe adăugăm două linguri din cea maro. În jumătatea compoziției maro, urmează alte două linguri de aluat alb. Și tot așa, până se umple tava cam fără două degete.
- Lăsăm la copt 30 de minute, sau până trece testul scobitorii.