Plecând de la ideea de chec în trei culori, m-am gândit acum câteva zile la un alt chec cu ceva mai multe culori, nu doar 3. Nu sunt adepta coloranților care se găsesc în supermarket, deși am folosit de câteva ori, așa că m-am gândit la coloranți naturali: mure, spanac și turmeric. La început mi-a fost teamă că va fi o explozie de gusturi, așa că am încercat pentru început să colorez doar cu turmeric. Ne-a plăcut rezultatul, așa că astăzi am îndrăznit să introduc și spanacul și murele. Eu sunt mulțumită de rezultat, e o explozie, într-adevăr, dar nu de gusturi, ci de culori, care cu siguranță atrage privirea.
Chec "Explozie de culori"
Ingredientele sunt pentru un chec
Porții: 1 chec
Ingrediente
- 5 ouă
- 10 linguri zahăr
- 10 linguri făină
- 5 linguri ulei
- 5 linguri apă sau lapte
- praf de copt
- cacao
- o mână de spanac
- o mână de mure
- turmeric praf
- sare
- esență rom/vanilie
Preparare
- Separăm albușurile de gălbenușuri. Separarea se face cu atenție, nici un strop de gălbeneală nu trebuie să ajungă în albușuri. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă 5 linguri de zahăr și se continuă mixarea lor până vom obține o bezea lucioasă, care să nu cadă din castron, dacă-l întoarcem. Se adaugă și cele 5 linguri de făină, pe care o vom amesteca cu atenție, să nu pierdem aerul din bezea.
- Separat, gălbenușurile se freacă cu cele 5 linguri de zahăr rămase. Adăugăm apoi apa sau laptele, uleiul și omogenizăm. Amestecăm făina (5 linguri) cu praful de copt și o adăugăm, omogenizând bine. La final adăugăm esență de vanilie.
- Într-un vas separat amestecăm 3 linguri din compoziția albă, cu 3 linguri din compoziția galbenă și cu o linguriță de cacao. Amestecăm bine, apoi punem un strop de rom.
- Într-un alt vas amestecăm 2-3 linguri din compoziția albă cu o linguriță piure de spanac. Am blenduit o mână de spanac și pasta obținută am dat-o printr-o sită fină.
- În alt vas amestecăm 2-3 linguri din compoziția albă cu 2-3 linguri din cea galbenă și adăugăm jumătate de linguriță praf de turmeric. Am fost tare dezamăgită când am omogenizat, pentru că mă așteptam la o culoare portocalie, o culoare aprinsă, dar n-a fost deloc așa. Și cu toate astea, turmericul și-a făcut efectul în cuptor, obținând o culoare superbă la final.
- În alt vas am amestecat 2 linguri din compoziția albă cu o lingură piure de mure. Ca și cu spanacul, am blenduit o mână de mure, iar pasta rezultată am trecut-o printr-o sită fină. De această culoare nu sunt mulțumită însă, deși îmi place cum conturează celelalte culori.
- Într-o tavă tapetată (doar pe fund)am turnat câte un rând din fiecare culoare, jucându-mă cu ele. Am copt checul jumătate de oră, în cuptorul preîncălzit, la început la foc iute, apoi la foc mediu.
Notițe
Cantitățile pentru culori sunt relative, dacă vreți mai mult verde puteți face mai mult, la fel și cu movuliul (ce nu prea a ieșit movuliu), portocaliul, etc. Trebuie doar să aveți grijă să nu puneți prea mult piure de spanac, sau turmeric, pentru că poate prinde un gust mai pronunțat. Eu m-am jucat după cum mi-a plăcut. A fost mai mult un experiement pe care cu siguranță o să-l repet, chiar dacă se face prea multă mizerie (multe vase folosite).