casă din turtă dulce

Căsuță din turtă dulce – rețetă și șablon

Anul trecut am văzut peste tot căsuțe din turtă dulce. Toată lumea le făcea, toți le pozau și postau, numai eu nu. Nu știu de ce, dar ceva mă oprea, poate lipsa de experiență din bucătărie. Anul acesta însă, am zis că nu se mai poate și m-am pus pe treabă. Trebuia să am și eu o căsuță din turtă dulce!

De cu seara am pregătit aluatul după rețeta aceasta de turtă dulce. Trebuie să stea la frigider destul timp, așa că e bine să faceți de pe o zi pe alta. Sau chiar mai din timp, nu e nicio problemă. Tot atunci am făcut și șabloanele după care am decupat aluatul. sablon casuta din turta dulce

  1. Pentru căsuță este nevoie de 2 părți – cea din față pe care am decupat-o ca în fotografie (cu ușă și geam) și cea din spate, pe care am lăsat-o simplă. (nu am mai făcut nici geam, nici ușă)
  2. Căsuța mai are nevoie și de doi pereți laterali… așa că am decupat 2 pereți identici după șablonul din fotografia de mai sus.

3. Pentru acoperiș am decupat 2 bucăți identice cu cea din fotografie (placă acoperiș).

 

4. Ușa n-o băgăm în seamă, că e simplă! 😀

5. Căsuța noastră are nevoie și de un coș, că doar e iarnă… pe unde să iasă fumul? Așadar am decupat 2 părți cu colț (cele de sus) – astea sunt lateralele coșului. O parte mică (o să vină lipită sus, spre coama casei) și o parte mai mare (4x 2,5 cm).

Cum am făcut?

A doua zi, am întins aluatul pe un blat foarte bine înfăinat, într-o foaie subțire. Am pus șablonul peste aluatul întins și am decupat cu un cuțit ascuțit. La ferestre m-am ajutat de un cutter. Am aprins cuptorul (foc mediu) și am tapetat o tavă cu hârtie de copt.

Am transferat aluatul deja decupat cu grijă în tavă. Sfat! Am observat că la transferarea în tavă mi s-au strâmbat ferestrele, așa că am făcut o schimbare. Am întors tava cu fundul în sus, am pus hârtie de copt și am transferat cu sucitorul aluatul deja întins și am decupat acolo. Astfel nu mi s-a mai stricat nimic. Am copt pe fundul tăvii 12-13 minute (foc mediu, cuptor cu gaze).

După ce am copt totul, am făcut o glazură royal (vezi rețeta de mai sus) și am început să decorez ajutându-mă de un creion pentru decor. Până am decorat tot, primele piese deja se uscaseră, așa că am început asamblarea.

Am luat o bucată de polistiren și i-am făcut o gaură rotundă (unde să intre o candelă- pentru iluminat). Am lipit partea din față a casei și un perete lateral, ungând cu glazură atât la bază cât și colțurile. Am proptit ca să nu se miște cu ce am avut la îndemână, cele mai utile fiind cănile.

Glazura s-a întărit în maxim 10-15 minute, așa că am continuat să lipesc, lăsând la urmă părțile pentru acoperiș. Am lipit și coșul și am transferat totul pe o altă bucată de polistiren (căreia i-am făcut și ei o gaură rotundă și am avut grijă să le așez suprapuse).

Pentru brăduți am decupat steluțe de diverse dimensiuni și când s-au răcit le-am lipit una peste alta cu glazură, apoi am pudrat cu zahăr. (Eu le-am copt separat, abia după ce am terminat totul pentru că încă nu mă gândisem la decor).

Pentru a lumina interiorul am folosit o candelă rotundă – pe baterii, deci nu e chiar candelă, pe care am așezat-o sub căsuță, în golul format de gaură. Iar pentru a crea fumul am folosit vată.

Finalul m-a făcut să uit de toată mizeria din bucătărie și de cele 5 ore în care am construit și-am decorat și-am făcut pârtie prin zăpadă… casă din turtă dulce

Imagini trimise de cititori

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.