Dacă e vineri eu zic că e numai bună o rețetă de ceva extrem de bun, că tot bate la ușă weekendul. Căciuli rusești sau cușma cazacului este o prăjitură tare simpatică, puțin migăloasă, dar vă asigur că nu va trece neobservată. Are un aspect deosebit, elegant, dar nici gustul nu se lasă mai prejos. Căpăcelul amărui, exteriorul învelit în cocos și crema de vanilie creează o combinație fantastică. Unde mai pui și surpriza din interior, când ochii critici dau de un blat de cacao și unul de vanilie.
Prima oară am făcut Căciuli rusești în varianta originală, adică rezultatul final arătând ca o căciulă. La această variantă se pierde destul de mult din blat (dar, după gustul meu sunt mai aspectuase). Apoi când unchi-miu mi-a cerut să fac pentru nuntă am căutat varianta cea mai bună pentru a nu pierde deloc la blat: le-am făcut cuburi. Au ieșit mai multe, a fost mai ușurel de cochetat cu ele, dar nu s-au mai numit căciuli rușești :)) De atunci am tot repetat rețeta, dar în varianta cubulețe.
Căciuli rusești/ Cușma cazacului
Ingrediente
Blat vanilie
- 3 ouă
- 150 gr zahăr
- 75 ml apă fiartă
- 75 ml ulei
- 190 gr făină
- 5 gr praf de copt
- esență vanilie
Blat cacao
- 3 ouă
- 150 gr zahăr
- 75 ml apă fiartă
- 75 ml ulei
- 190 gr făină
- 5 gr praf de copt
- 2 linguri cacao
- esență rom
Crema de vanilie
- 3 ouă
- 1 cană zahăr (250 de grame)
- 4-5 linguri amidon Gustin
- 500 ml lapte
- 200 gr margarină/unt
- esență vanilie
În plus
- 100 gr ciocolată neagră (60% cacao)
- 2 linguri lapte
- 150 gr cocos
Preparare
Blat vanilie
- Albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul și se continuă să se mixeze până se obține o bezea tare. Dacă întorcem castronul, aceasta nu trebuie să cadă. Urmează să încorporăm pe rând gălbenușurile, apa, uleiul, esența de vanilie și făina amestecată deja cu praful de copt. Turnăm compoziția în tava tapetată și o băgăm în cuptorul preîncălzit aproximativ 20 de minute. După ce este gata, scoatem blatul din tavă și lăsăm să se răcească. Pregătim tava pentru o nouă rundă de copt.
Blat cacao
- Modul de preparare este același ca pentru blatul de vanilie, cu excepția faptului că în făină de data aceasta amestecăm și praful de cacao. Coacem în aceeași tavă pentru aproximativ 20 de minute.
Cremă
- Cu un tel batem ouăle cu zahărul până se omogenizează, adăugăm laptele și amestecăm. Punem și amidonul și punem la foc mediu la început. Când începe să se lege dăm focul mai mic și amestecăm să nu se lipească. Când începe să se îngroașe amestecăm aproape continuu. Dacă nu se îngroașă suficient mai adăugăm 1-2 linguri amidon. Când e gata luăm de pe foc, adăugăm esența și margarina și lăsăm să se răcească bine.
Asamblare
- Cum asamblăm? Întâi și întâi ne înarmăm cu vreo oră de răbdare și îndemânare. Dacă vrem să facem căciuli rusești ca la mama lor, atunci decupăm cerculețe din blaturi cu autorul unui pahar. Unim două câte două cerculețe cu cremă, și cu ajutorul unui cuțit ungem exteriorul tot cu cremă. Tăvălim butoiașul prin nucă de cocos. Deasupra ungem cu glazură (topim ciocolata cu laptele și omogenizăm bine, să nu rămână bucățele netopite). La această variantă e bine de știut că vom rămâne cu blat în urma decupării. Eu am folosit și resturile, le-am fărâmițat și le-am amestecat cu crema rămasă, poi am format biluțe și am tăvălit prin nucă de cocos. Dacă nu vrem să avem pierderi (variantă pe care o recomand) atunci tăiem blaturile pătrățele, lipim cu cremă, ungem lateralele și tăvălim prin cocos. Mi s-a părut în primul rând mult mai economic (ies mai multe prăjituri) dar și mult mai ușor de manevrat.