Batoane cu mac și miere, mai bune ca cele din simigerii!
Cine n-a mâncat măcar o dată vestitele batoane doi frați? Sau așa cum le mai găsim prin simigeriile de la colț de stradă, batoane cu mac și miere, care ne fac mereu cu ochiul și care de fiecare dată sunt oricum, numai proaspete nu prea. Desigur, mă gândesc că nu am nimerit eu ora bună, dar de când am făcut aceste batoane acasă, în bucătăria mea, care s-a umplut de o aromă extraordinară, zău că nu aș mai cumpăra batoane cu mac de niciunde.
Dacă nu punem timpul de așteptare, atunci mai mult de jumătate de oră nu avem de lucru. Frământăm, întindem, rulăm … ungem! Chiar nu-i o treabă grozavă, e ceva banal care poate fi făcut de oricine, experimentat sau nu într-ale bucătăriei. Se păstrează foarte bine până a doua zi, dar desigur că dacă sunteți mai mulți probabil nu vor prinde prea mult timp, pentru că sunt foarte foarte gustoase!
Și pentru că tot este vremea ploioasă și un cuptor aprins, cu ceva aluaturi înăuntru aburinde, este numai bun, recomand cu drag trei rețete de dulciuri bune de luat la pachet sau de savurat alături de o cană de ceai.
Batoane cu mac și miere
Ingrediente
Aluat:
- 500 grame făină
- 7 grame drojdie uscată sau 25 grame drojdie proaspătă
- 50 grame zahăr
- 80 ml ulei
- 250 ml lapte
- un praf de sare
Pentru uns:
- 100 ml apă
- 1 lingură făină
- mac
- miere
Preparare
- Într-un bol cernem făina și facem o adâncitură la mijloc. Laptele îl punem la încălzit împreună cu zahărul. Doar îl încălzim ușor, nu-l fierbem sau înfierbântăm. Amestecăm bine să se topească zahărul. Desfacem drojdia în câteva linguri de lapte încălzit și omogenizăm până ce obținem o pastă fină. Punem drojdia peste făină și lăsăm 10 minute să se odihnească.
- După 10 minute adăugăm restul de lapte, sarea și începem să frământăm. Pe parcurs ce frământăm adăugăm uleiul. Frământăm bine până ce obținem un aluat nelipicios.
- Lăsăm aluatul 30 de minute la loc cald, acoperindu-l cu un prosop curat. Aluatul va crește considerabil. După acest timp presărăm blatul de lucru cu făină sau cu ulei și împărțim în 7 bile egale. Fiecare bilă o întindem într-o foaie subțire. Avem grijă să fie destul de lungă, așa încât să intre în tava în care vom coace batoanele cu mac.
- După ce am întins-o, începem să rulăm. Procedăm la fel și cu celelalte bile. Pe parcurs ce formăm ruladele, le așezăm în tavă, lăsând spațiu între ele, pentru că vor crește la copt.
- Mai lăsăm batoanele să crească 20 de minute în tavă, apoi ungem cu amestecul de apă și făină și presărăm mac din belșug.
- Coacem la foc mediu 20-25 de minute sau până se rumenesc ușor. Imediat cum sunt scoase din cuptor le ungem cu miere.